Stichting Megamestvergister Groenlo Nee verbijsterd over beslissing OdA

Algemeen

'Als hier al geen milieuvergunning voor nodig is, waarvoor dan nog wel?'

GROENLO/EIBERGEN - Afgelopen week werd bekend dat de Omgevingsdienst Achterhoek (OdA) een besluit heeft genomen over de Milieueffectrapportage (MER) voor de bouw van een bioraffinage, ook wel megavergister genoemd, op het industrieterrein de Laarberg in Groenlo aan de kant van Eibergen. Die rapportage, onder ander over geluid, geur en externe veiligheid, vindt de OdA niet nodig.

Een onbegrijpelijk besluit
Al geruime tijd is bekend dat het bedrijf RMS Groenlo B.V. een bioraffinagebedrijf in Groenlo wil bouwen. Direct na de bekendmaking van de plannen heeft een aantal Grollenaren de Stichting Megamestvergister Groenlo NEE opgericht. Dat er nu geen MER nodig is voor de bouw, is onbegrijpelijk, zo vertelt Jaap Cannegieter, woordvoerder van de stichting.

"Wij zijn verbijsterd. We hebben het hier over de grootste mestvergister van Europa waar 750.000 ton mest zal worden verwerkt. Een enorme installatie. Als dit geen MER nodig heeft, wat dan nog wel? Het is een onbegrijpelijke beslissing van de OdA maar wij gaan door met ons verzet. Het is de hoogste tijd dat ook de inwoners van Groenlo én Eibergen gaan inzien wat de komst van deze vergister betekent."

Op papier is alles veilig en betrouwbaar
Cannegieter en de zijnen vragen zich af of de OdA zich voldoende verdiept heeft in de materie. "Op papier is het natuurlijk allemaal uiterst veilig en betrouwbaar maar vergelijkbare installaties hebben bewezen dat er wel degelijk gevaar is. Vreemd dat men daar niet naar handelt. De Grollenaren zijn helaas erg afwachtend en denken wellicht dat het wel mee zal vallen allemaal. Het gaat hier echter wel om een experiment ten koste van de Groenlose bevolking."

De Stichting waarschuwt voor het idee dat de megamestvergister duurzaam zou zijn. "Dat is absoluut niet het geval. Wat overblijft bij de vergisting van mest zijn vloeibare fosfaten en nitraten. De moeten vervolgens omgezet worden in de droge korrels, dat kost enorm veel energie. De investering voor een deze vergister, 60 miljoen euro, is een desinvestering. Het is niet voor niets dat grote banken als de Rabobank niet meer investeren in dergelijke installaties."

De feiten spreken voor zich
De stichting maakt zich ernstige zorgen nu er geen MER onderzoek nodig blijkt te zijn voor Groenlo. "De feiten spreken voor zich. Er is al ontzettend veel misgegaan bij mestvergisters in de omgeving. Dat willen we absoluut niet voor Groenlo. We zijn geen geitenwollensokkenkliek maar een groep realisten die een ramp voor Groenlo willen voorkomen."

Op haar site maakt de stichting melding van geregistreerde ongevallen bij vergelijkbare installaties. Die opsomming liegt er niet om. Er zijn talloze meldingen over brand, stankoverlast, gasvergiftigingen en grondwatervervuiling. "Dat is wat Groenlo ook te wachten staat als we niets ondernemen. Natuurlijk is het mestoverschot een probleem maar met het bouwen van een megamestvergister in Groenlo krijgen we er een enorm probleem bij. Het is een compleet ziek systeem en het is hoog tijd dat de Grollenaren zich daarvan bewust worden."


www.megamestvergistergroenlonee.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant