Afbeelding

'De Toekomst' presenteert 'De Geldwolf'

Algemeen

'Je moet geen verhaal nodig hebben om te vertellen wat je uitbeeldt'

Door Henri Walterbos

Beltrum - Beltrum maakt zich op voor een daverend volksfeest, met op zondag de aftrap met Festunique, een belevenis voor het gehele gezin, met als uithangbord het Beltrumse Bloemencorso. Rondom Beltrum wordt hard gewerkt door de deelnemende wagenbouwgroepen de traditionele aftrap van de Beltrumse kermis op te fleuren met een eigen creatie. Een prachtige traditie die de Beltrummers met elkaar in stand houden, en daarmee de levendigheid in het dorp. Eén van de vaste deelnemers is wagenbouwgroep 'De Toekomst.' "In 1991 begon de vriendengroep van mijn broer Maurice met het wagenbouwen. In de loop der jaren haakten bouwers af en stroomden nieuwe in, met als laatste onze vriendengroep," schetst Rogier Piepersin het kort de historie van de wagenbouwgroep, die afgelopen jaar haar 25-jarig jubileum vierde.

Jong en oud
Deze warme zaterdag wordt er met jong en oud aan de nieuwe wagen gewerkt. "Dat is ook het mooie ervan. Die kinderen die meehelpen zijn ontzettend fanatiek. Zo ook Ramon Nijbroek, die druk in de weer is met het halen en brengen van met lijm ingestreken krantenvellen die op de kartonnen vellen op de wagen geplakt worden. Moeder Majorie kijkt trots toe. "Hij is helemaal gek van bloemencorso's. Hij weet alles van de corso's in Nederland," vertelt ze enthousiast. "Met het bouwen is hij bloedfanatiek. In de pauze vroeg hij al of hij alsjeblief door mocht werken." Rogier is maar wat blij met de jonge aanwas. "Later moeten zij het weer van ons overnemen om het wagenbouwen en zo ook het corso in stand te houden. De kinderen van de eerste bouwers komen inmiddels ook al mee."

Nieuwe bouwlocatie
Vanaf half juni wordt er met de harde kern van 'een man of acht' begonnen met bouwen, twee avonden in de week en zaterdag 's middags, op de nieuwe bouwlocatie, bij de familie te Bogt aan de Horsterweg. "We zijn afgelopen winter druk geweest met het zoeken van een nieuwe locatie. Dat is erg lastig," bekent Rogier. "De meeste boeren willen hun schuur liever voor andere dingen gebruiken. Ze zijn de schuur, of een deel er van, wel drie maanden kwijt moet je beseffen. De boeren rondom Beltrum die meewerken, daar moet je enorm blij mee zijn. Zonder hun medewerking heb je geen corso, makkelijk zat. Wij zijn blij dat we dit jaar hier mogen bouwen. Na afloop gaan we met elkaar evalueren of er een wederzijds klik is. We hopen dat we hier volgend jaar weer mogen bouwen. Het bevalt ons in ieder geval hartstikke goed."

Meedoen belangrijker
Het is de wagenbouwers niet direct te doen om de prijzen te doen, en wordt de Olympische gedachte 'meedoen is belangrijker dan winnen' gehuldigd. "Maar als we er mee bezig zijn dan gaan we er wel vol voor", is Rogier eerlijk. In 2010 eindigde de groep als eerste met haar wagen 'PK', iets dat graag herhaald wordt, verraadt zijn gezicht. "We zijn ook al een paar keer derde geworden, dus we zitten er altijd wel dichtbij. "We proberen ieder jaar iets gewaagds neer te zetten. Een mooie uitdaging."

Aanstaande zondag neemt de groep deel met haar creatie 'De Geldwolf'. Vraagt rijst dan of er wellicht een gedachte achter zit, een verwijzing naar de graaicultuur, een boodschap? "Nee, het is niet perse ergens op gebaseerd," verklaart Rogier. "Het is eenvoud. Dat scoort altijd goed. De mensen moeten direct aan de wagen kunnen zien wat het voorstelt. Je moet geen verhaal nodig hebben om te vertellen wat je uitbeeldt. Deze wolf is helemaal uitgebeeld met geldflappen in verschillende kleuren, met het euroteken erop," legt Rogier in één volzin het ontwerp uit. Twaalf meter lang, zeven meter hoog en drie meter breed laagdrempelig volksvermaak, beplakt met 120.000 bloemen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant