Leerlingen van de Julianaschool werken aan de Landmark. Foto: Mirjam Koldeweij
Leerlingen van de Julianaschool werken aan de Landmark. Foto: Mirjam Koldeweij

De verhalen van Eibergen

Algemeen

EIBERGEN - In het natuurgebied aan de Stokkersweg verschijnt in oktober een kunstwerk. Het gaat hier om een zogenaamde 'Landmark', een opvallend bouwwerk of ander element in het landschap. Het object is het resultaat van een samenwerking tussen kunstenaar Mirjan Koldeweij en de IKC Julianaschool. De landmark moet dienen als schuilplaats en onderkomen voor dieren. De van hout vervaardigde constructie is door de leerlingen van IKC Julianaschool voorzien van allerlei kleurige houten toegangen.

Door Rob Stevens

Het kunstwerk maakt deel uit van het project 'Tussen de coulissen'. Een project dat een samenwerking is tussen 8 gemeenten in de Achterhoek die meer projecten initiëren die betrekking hebben op cultuur en erfgoed. Dit project heeft ten doel jeugd hun natuurlijke naaste omgeving, het coulisselandschap van de Achterhoek, te laten ontdekken. In dat kader werd ook een film gemaakt door de Eibergse Heleen Blaauw. Afgelopen dinsdag werd de film voor het eerst getoond aan de leerlingen van IKC Julianaschool. De hoofdrol in de film wordt vertolkt door Anne Snijders van IKC Julianaschool. De film van Heleen is een sfeervolle film met verwijzingen naar de natuur, cultuur en historie van het Berkelgebied rond Eibergen. In de film vraagt Anne haar vader Remco daarover op een bankje langs de Berkel in gesprek. De vader haalt dan herinneringen op. De dochter luistert en vraagt. Dat is precies wat de bedoeling is van het project en de film, dat oudere generaties ervaringen en plaatselijke wetenswaardigheden op de jongste generatie overgedragen. Heleen Blaauw studeerde af op deze film aan het Saxion Media Informatie en Communicatie. Zij werkt vaker samen in projecten met Mirjan Koldeweij.

Het kunstobject wordt geplaatst in het gebied van Marke Mallem. Een bestuurslid van Marke Mallem vertelde afgelopen dinsdag op de Julianaschool iets over de historie van Marke Mallem en een aantal diersoorten in het gebied. Het natuurgebied aan de Stokkerweg is een vogelbroedgebied dat nauwgezet gemonitord wordt op ontwikkelingen door de Vogel Werkgroep Berkelland. Het waterrijke rietveld wordt 'houtvrij' gehouden door vrijwilligers van de plaatselijke vogelwerkgroep en Marke Mallem. Eibergse vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het beheer van Marke Mallem.

Het project 'Tussen de Coulissen' wil kinderen, ouders, grootouders en bewoners bewust maken van hun omgeving: het bijzondere coulisselandschap van de Achterhoek. Bij die bewustwording speelt de overdracht van historische verhalen een rol. De beleving die de Landmark oproept moet dat proces stimuleren. Heleen legt de totstandkoming van de Landmark, en de plaatsing van het object eind oktober in het natuurgebied, ook op film vast. Haar films moeten ouders en kinderen in gesprek met elkaar brengen over de historie van hun naaste omgeving, zoals de vader en dochter in de film van Heleen. Zo wordt in verhalen streekcultuur overgedragen. De film 'De verhalen van Eibergen' is te zien op https://youtu.be/dCYqXwj4Xd8.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant