Bijeenkomst Duurzame Energie Eibergen. Foto: Rob Stevens
Bijeenkomst Duurzame Energie Eibergen. Foto: Rob Stevens

Jouw zonnepaneel op andermans dak?

Algemeen

EIBERGEN - Als het aan het burgerinitiatief Duurzame Energie Eibergen (DEE) ligt zijn de daken van de Huve en van ZonZaak / installatiebedrijf Martin Koopman volgend voorjaar belegd met zonnepanelen. De panelen worden eigendom van de energie coöperatie BerkellandEnergie. Vorige week was de eerste van een tweetal voorlichtingsbijeenkomsten over dit project in de Huve in Eibergen. Vertegenwoordigers van DEE, de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM) en de gemeente Berkelland presenteerden hier gezamenlijk het project.

Door Rob Stevens

Het gaat hier om een zogenaamd postcoderoosproject. In Borculo ligt het dak van het gemeentehuis vol met panelen, het resultaat van een zelfde project. Om van allerlei subsidies gebruik te kunnen maken, als voorwaarde voor een rendabele exploitatie, zijn 50 leden nodig voor de coöperatie. Is dat eenmaal het geval dan kan ieder lid voor 260,- euro (inclusief allerlei kosten) per stuk een paneel aanschaffen. Coöperatie-leden hoeven 15 jaar geen energiebelasting te betalen (tot een maximum van het eigen verbruik) over de opgewekte stroom. De stroom wordt verkocht aan de AGEM, de leden van de coöperatie delen in de opbrengst hiervan. De aankoop voor 260,- euro van een certificaat (aandeel) in de coöperatie staat gelijk aan één paneel. Na 15 jaar heeft zo'n certificaat 461,- euro opgeleverd, een winst per certificaat van 201 euro. Het verwachte rendement ligt tussen de 4% en 6%. Een paneel gaat 25 jaar mee.

Het project vindt doorgang als er minimaal 350 panelen geplaatst kunnen worden. Coöperatie-leden moeten lid worden van de AGEM. Een voordeel ten opzicht van panelen op het eigen dak is dat je als lid van de coöperatie verder geen omkijken meer hebt naar de panelen. En er is een oplossing voor mensen die nu even krap bij kas zitten. De gemeente heeft een regeling in het leven geroepen voor het afsluiten van een goedkope lening.

De eerste stap die nu gezet moet worden door DEE is 50 coöperatie-leden te werven. Dinsdag 11 oktober om 20.00 uur is een tweede bijeenkomst gepland in de Huve. Meer informatie is te vinden op www.berkellandenergie.nl of op de facebookpagina Zon Delen Eibergen. Telefonische informatie via 0545-274298.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant