Johan Schot (l) en Wilfried Schilderinck op de  ‘Johan Schot Tribune’. Foto: Rob Weeber
Johan Schot (l) en Wilfried Schilderinck op de ‘Johan Schot Tribune’. Foto: Rob Weeber

FC Eibergen heeft nieuwe voorzitter

Algemeen

EIBERGEN - Hij was de eerste voorzitter van de fusieclub FC Eibergen, in 2006 ontstaan uit c.s.v. S.S.S.E. en Sportclub Eibergen, maar leidde S.S.S.E. al van 1993-1999. Kortom, het besturen zit nu ex-voorzitter Johan Schot in het bloed. Hij maakte in de afgelopen 10 jaar hoogte- en dieptepunten mee, maar zal altijd positief terugkijken op de club en de zaken die in die tijd tot stand zijn gekomen. Wie met hem praat, leert een bescheiden en evenwichtige, maar zeker ook bevlogen bestuurder kennen, iemand die senioriteit uitstraalt, verbindt en bovenal mensgericht is. Hij heeft één woord hoog in het vaandel staan, humor. Niet dat hij constant grappen maakt tijdens het interview, maar het gaat hier om de nuance binnen de (prestatie) sport. Een verenigingscultuur waar geen plezier heerst, waar de mensen elkaar emotioneel niet raken, is geen echte vereniging.

Door Rob Weeber

Schot heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de fusie tussen de twee genoemde voetbalclubs. Twee clubs, onderscheidend door accommodatie, clubkleuren, speeldag en gezindte die opnieuw moesten beginnen en vooral ook met elkaar. "Terugkijkend is er een hele mooie club met ruim 1100 leden ontstaan die door iedereen gedragen wordt." In alle voorbereidingen en in de uitvoering zitten 25.000 vrijwilligersuren, wat aangeeft dat men ervoor wilde gaan. Natuurlijk is het geen rechte lijn geweest, dat mocht je ook niet verwachten. Als ik naar mezelf kijk, dan ben ik van mening dat ik een van beide locaties te snel gesloten heb. Het was weliswaar organisatorisch gezien lastig om er twee open te houden, maar het tijdspad had beter gekund. Maar er is meer dan de fusie alleen. We hebben inmiddels 180 vrouwen die voetballen en die zich ook onderdeel van de club voelen. Daarnaast hebben we een gezonde cultuur die prestatief en recreatief voetbal verbindt. Het officiële eerste elftal speelt inmiddels op zondag en is uiteraard prestatiegericht. Maar ook het tweede elftal op de zaterdag heeft dat predicaat. De dieptepunten vond ik vooral het wegvallen van leden. Ook op die momenten moet je er zijn voor en met elkaar. Voetbal is eigenlijk de belangrijkste bijzaak in het leven."

'Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven'

Opvolger Wilfried Schilderinck is net als Schot een geboren Eibergenaar. Hij begon met voetballen in 1966 bij toen nog sv DES, de club die samen met Eibergse Boys in 1971 Sportclub Eibergen werd. Het grootste deel van zijn carrière was hij keeper, waaronder die van het eerste elftal. In die tijd al was hij bij diverse commissie betrokken. Na een minder intensieve periode op het sportpark, raakte hij weer verbonden door aansluiting met de loopgroep, een gezelligheidsgroep die de conditie op peil houdt. Hij werd lid van de commissie '12 man' ten tijde van de fusie en gezamenlijk haalden ze het ontbrekende bedrag binnen waardoor de fusieclub schuldenvrij kon starten. Zo raakte hij meer en meer verstrikt in het bestuursweb van de club, totdat hij werd gevraagd als nieuwe voorzitter. "Het valt natuurlijk niet mee om iemand als Johan op te volgen", begint hij diplomatiek. "Maar het is ook niet zo dat er na Johan niets meer te doen is. De club kent zo'n 330 vrijwilligers die naast hun diverse taken allemaal hun uiterste best doen om het wij-gevoel hoog te houden. Ik ben het met Johan eens dat saamhorigheid en betrokkenheid essentieel zijn binnen een vereniging. Dit zijn voorwaarden voor een gezonde clubcultuur die je nauwelijks kunt sturen, ze moeten ontstaan. Een voorzitter heeft daar wel een belangrijke rol in, met name door je gezicht te laten zien bij lief en leed. Verder ligt er een grote uitdaging op sportief gebied. De club speelt nu vierde klasse en dat is minimaal een klasse te laag. Daarom besteden we nu veel aandacht aan de jeugdopleiding om een kwalitatief goede doorstroming te genereren in de jaren voor ons. Dat betekent dat we ook nieuwe mensen gaan aantrekken die dit proces goed kunnen begeleiden. Verder wil de KNVB een andere regeling met betrekking tot de pupillenelftallen. In plaats van 7 tegen 7 wil men naar 2 tegen 2 of 3 tegen 3. Invoering hiervan zou een forse aanslag op begeleiding en vrijwilligers betekenen. Voldoende uitdagingen dus voor mij."

Wie het sportpark ziet, moet beamen dat er een mooie club staat met een bijna gloednieuwe accommodatie. Met een nog steeds groeiende jeugd en een gezonde kijk op sport en beleving door het bestuur scoort de club hoog in de Eibergse gemeenschap. Wat in ieder geval niet opgaat, is de uitdrukking 'uit het oog uit het hart'. Als eerbetoon aan de afgelopen 10 jaar is de eretribune naar de ex-voorzitter genoemd. Schot is zichtbaar geroerd door deze geste. Zijn motto dat 'erbij horen' net zo belangrijk is als een prestatie leveren, is wel heel letterlijk genomen. De leden vonden inderdaad dat hij erbij hoort.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant