Hans Pellen. Foto: Rob Stevens
Hans Pellen. Foto: Rob Stevens

Hans Pellen wil wat meer reuring rond Mallumse Molen

Algemeen

EIBERGEN - Wie weet er dat je donateur kunt worden van de Mallumse Molen in Eibergen? De kersverse voorzitter van de 'Stichting Vrienden van de Mallumse Molen', Hans Pellen, merkt in ieder geval in zijn nabije omgeving regelmatig dat niet iedereen daarvan op de hoogte is. Hij ziet het dan ook als zijn belangrijkste taak daar wat aan te doen om het aantal donateurs te vergroten. Het onderhoud van de watermolen is financieel namelijk volledig afhankelijk van donateurs en subsidie.

Door Rob Stevens

Hans Pellen: "We hebben nu 185 donateurs die jaarlijks zo tussen de 10 en 200 euro doneren. Het zijn voornamelijk (oud-)Eibergenaren die inmiddels veelal op leeftijd zijn. Onze inzet de komende jaren is dat we naar 250 donateurs groeien waarvan ook een groot deel een stuk jonger is dan nu het geval is. Hoe we dat gaan aanpakken? Door meer dynamiek in het hele gebied rond de molen te brengen en daarbij ook andere partijen te betrekken, zoals onder andere: het Muldershuis, de Kruidentuin, Marke Mallem en de Berkelschippers. Dit uiteraard met respect voor de omgeving, de historie en de gebouwen. Samen kunnen we het gebied aantrekkelijker maken, het is er nu wat stil. Daarvoor is een activiteitenplan in ontwikkeling. Dat zullen we op de jaarlijkse bijeenkomst van donateurs presenteren, de eerste zaterdag van maart volgend jaar. Het idee is dat we onszelf op de jaarlijkse Monumenten- en Molendag nadrukkelijker gaan presenteren met allerlei activiteiten. Er worden een aantal opties uitgewerkt. Zo denken we er over om het gebied en de molen 's avonds te verlichten. Er is ook aandacht voor kunst en cultuur, bijvoorbeeld met een zaterdagavondconcert bij de Mallumse Molen. De plek is ideaal om kennis te maken met oude en nieuwe ambachten. Het gaat er om dat we meer bekendheid rond de molen creëren en deze vervolgens weten te gebruiken voor de werving van nieuwe jongere donateurs. De Mallumse Molen en het gebied er om heen is belangrijk voor Eibergen."

De molen is elke zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur te bezichtigen. Het geld van de donateurs wordt gebruikt voor het onderhoud van de Mallumse Molen. Het was ooit een zogenaamde dwangmolen. Inwoners van Eibergen waren verplicht om er hun koren te laten malen. In de 17e eeuw stonden aan beide oevers van de Berkel twee molens: een koren- en een papiermolen. In de 18e eeuw is in geschiedschrijving sprake van een koren- en een oliemolen. Beide molens brandden af in het midden van de 18e eeuw. De korenmolen brandde in 1746 af maar werd in 1748 weer opgebouwd. Dat is het nu nog bestaande molenhuis. Enkele jaren later ging de aan de andere oever gelegen oliemolen ook in vlammen op. Deze werd in 1755 opnieuw opgebouwd, maar in 1917 werd hij gesloopt. Reden hiervoor was een afnemende vraag naar raap- en lijnolie. Puin van het oude molenhuis ligt nu (soms) voor de Berkelzompen nog hinderlijk voor de ingang van de schutsluis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant