Wethouder Joke Pot trapt het Klimaatstraatfeest af op de Veemarkt in Borculo. Buren, families, collega's en sportclubs worden uitgedaagd om te besparen op het energieverbruik. Foto:Susanne ten Have
Wethouder Joke Pot trapt het Klimaatstraatfeest af op de Veemarkt in Borculo. Buren, families, collega's en sportclubs worden uitgedaagd om te besparen op het energieverbruik. Foto:Susanne ten Have

Samen met de buurt zorgen voor een beter klimaat

Algemeen

BORCULO – Samen met samen met vrienden, familie, buren of clubgenoten inzetten op minder energieverbruik. Beter voor het klimaat en voor de portemonnee. Dat is het doel achter het Klimaatstraatfeest. Afgelopen donderdag opende verantwoordelijk wethouder Joke Pot (Gemeente Belangen) het landelijke energiebesparingsfeest op de Veemarkt in Borculo tijdens de wekelijkse warenmarkt.

Door Susanne ten Have

Het college van burgemeester en wethouders tekenden onlangs een verdrag met de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. "Het is een belangrijk punt op de agenda. We halen de doelstelling niet als we geen samenwerking zoeken met anderen. Daarom willen wij buurten, wijken en bedrijven enthousiasmeren om dit op te pakken. Het mooist vind ik dat we kinderen erbij betrekken, dat zij bewust en zuinig met energie om leren te gaan", legt wethouder Joke Pot uit. De meeste winst valt volgens Pot te behalen bij de bedrijven. "We gaan ook naar de bedrijven toe, maar het is belangrijk dat iedereen bewust met energie omgaat. Dat energie er is, is niet zo vanzelfsprekend. Met het Klimaatstraatfeest proberen wij mensen te stimuleren en te inspireren om minder te gaan verbruiken", vertelt Pot.

Om de doelstelling te bereiken is gemeente Berkelland een partnerschap aangegaan met Klimaatbureau HIER. Een non-profit organisatie die heel Nederland wil betrekken bij het oplossen van het klimaatprobleem. De stichting is eveneens de initiatiefnemer van het Klimaatstraatfestival. "Door kleine veranderingen in huis toe te passen valt al veel winst te behalen", zegt Bregtje Bos. Zij is projectmanager van HIER en is in Borculo aanwezig bij de aftrap van het Klimaatstraatfestival. "Je kan bijvoorbeeld tochtstrips plakken op de ramen en deuren of radiatorstrips. Met kleine handelingen kun je best veel bereiken. Het draait er niet alleen om dat mensen zonnepanelen op het dak plaatsen. Dat is niet voor iedereen betaalbaar", licht Bos toe.

Belangrijke factor is de samenwerking tussen de deelnemers. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer kan worden bespaard. Wijken, buurten, collega's, families en sportverenigingen sparen voor klimaatpunten door de vastgestelde actie's uit te voeren. "Aanmelden kan op onze site tijdens de hele stookperiode. Daar staan meerdere punten zoals bijvoorbeeld het vervangen van gewone lampen door LED lampen. De deelnemers sturen het bewijs naar ons toe, dat kan door middel van een foto of bijvoorbeeld een betalingsbon. De jury keurt dit en kent de punten toe. Ook mogen de deelnemers zelf met ideeën op het gebied van energiebesparing voordragen. Daar krijgen ze eveneens punten voor", aldus Bos.

Samen besparen op het energie verbruik levert ook wat op voor de deelnemers. De competitie is opgedeeld in twee groepen. De burencompetitie en de groepscompetitie. De eerst genoemde competitie is ingedeeld op basis van het woonadres. De straat, wijk of buurt die de meeste punten verzamelt wint een straatfeest ter waarde van 5.000 euro. Dit bedrag kan ook worden gewonnen in de groepencompetitie.


www.klimaatstraatfestival.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant