Prins Sander en Adjudant Richard kondigen de geboorte van hun opvolgers aan.
Prins Sander en Adjudant Richard kondigen de geboorte van hun opvolgers aan.

Laatste kunstje Prins Sander en Adjudant Richard

Algemeen

'Carnaval leeft in Beltrum'

Door Henri Walterbos

Beltrum -Vanaf het moment dat ze onthuld werden in het Belhamelshoes zorgden ze voor positieve reuring in het dorp, voor initiatieven die de leefbaarheid in het dorp ten goede kwamen. Vaak met een knipoog, maar zeer zeker ook met een serieuze ondertoon. Beide heren zetten zich als gewone burger al enorm in voor de Beltrumse gemeenschap, in hun hoedanigheid als Prins en Adjudant schakelden ze nog een tandje bij door diverse ludieke stunts te bedenken, waarbij de schijnwerpers diverse keren volop op Beltrum gericht waren.

Beltrum was met de 'love caravan' landelijk nieuws zelfs. Sander lacht. "Toen we de 'love caravan' vlak voor de carnaval op het Mariaplein plaatsten om de krimp tegen te gaan, en de Beltrummers opriepen te bewegen in de caravan in actie te komen, om voor nageslacht te zorgen, zijn we hier zelfs nog mee in Hart van Nederland op SBS6 geweest en voor de radio op 3FM. Dat was mooi man," kijkt Sander terug op de stormloop van media uit het gehele land, om verslag te doen van hun stunt. Daar bleef het echter niet bij.
Vlak na de carnaval kwamen ze op het lumineuze idee om Beltrum haar eigen vlag te geven. Wat oudheidkundigen met elkaar niet lukte, lukte Sander en Richard wel. "Stefan te Loeke heeft een ontwerp voor ons gemaakt, gebaseerd op de Beltrumse historie, waarmee wij langs de deuren gingen om ze tegen een gering bedrag aan te bieden aan de inwoners van Beltrum. Gevolg is dat Beltrummers tijdens Festunique massaal de vlag uithingen. Zelfs in Groenlo wapperde de vlag bij geboren Beltrummers aan de gevel, gedurende het volksfeest. Na al deze positieve commotie gedurende hun 'regeringsperiode' zou het niet logisch zijn dat beide heren met de stille trom zouden gaan vertrekken. Dat gebeurt dan ook niet.

'Uitgeteld'
Donderdagavond werd door Sander en Richard een ooievaar geplaatst midden op het Mariaplein, met de mededeling dat het duo 'uitgeteld' is en hun opvolgers alvast geluk gewenst worden. Mensen die snel even gaan pinnen na werktijd, of langs komen fietsen, kunnen een glimlach niet onderdrukken als ze het tafereel gadeslaan. En dat ook nog eens 9 maanden na het installeren van de caravan. Dat vraagt om een verklaring. "Uit de luier, die de ooievaar in zijn snavel houdt, steken twee jonge ooievaarssnavels, met een klein Belhamelssteekje op. Dat verwijst naar vrijdagavond 4 november wanneer we afgetuigd worden als hoogheden tijdens de buutavond en de onthulling van de nieuwe hoogheden een dag later, tijdens de tweede buutavond," legt de 'nog net' Prins uit.

Als het bord met de teksten en de ooievaar staan kijken ze gezamenlijk in vogelvlucht nog even terug op de regeringsperiode. Richard: "We hebben zulke mooie dingen meegemaakt, zoals het contact wat we hadden met De Knunnekes uit Groenlo. Zij hadden een enthousiast prinsenpaar. Hadden we een goed contact mee. Vrijdagavond komen De Knunnekes zelfs met zo'n twintig personen naar de buutavond op ons afzwaaifeestje. Daar zijn we erg blij mee. Het wordt dan ook een prachtige avond, met goeie buutreedners. En dan zit het erop voor ons. We willen de nieuwe hoogheden alvast heel erg veel succes, veel plezier toe wensen. De enige tip die we voor ze hebben is; jongens doe het vooral op jullie eigen manier en geniet er met volle teugen van, want het is prachtig om Prins en Adjudant van Beltrum te zijn."

Voor vrijdagavond zijn nog enkele kaarten beschikbaar. "De kaarten voor zaterdag waren binnen 20 minuten uitverkocht. Carnaval leeft in Beltrum," sluit Richard af.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant