Needse maatjes met midden achter burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber
Needse maatjes met midden achter burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber

WIN is winst voor iedereen

Algemeen

NEEDE - 'WIN is winst voor iedereen'. Met deze woorden sloot burgemeester Joost van Oostrum afgelopen zaterdagmiddag zijn toespraak af ter gelegenheid van de opening van de ontmoetingsruimte in Neede voor statushouders en hun maatjes. Hij prees de Werkgroep Integratie Neede (WIN) voor hun baanbrekend werk in de gemeente en benadrukte dat de integratie van statushouders alleen maar mogelijk is als de samenleving hen helpt om zichzelf te leren bedruipen. "WIN is het verst in Berkelland en een aanwinst voor de gemeente", aldus Van Oostrum.

Door Rob Weeber

Net daarvoor haalde Marianne Kok, voorzitter van WIN, in haar speech het gedicht 'Vriend' van Toon Hermans aan. Daarmee riep ze op tot verbinding, tot vriendschap met de nieuwe inwoners om een snelle en succesvolle integratie mogelijk te maken. "We moeten genieten van wat ons samen bindt, dat is meer dan wat ons scheidt", waren haar treffende woorden. Ze prees de samenwerking met de diverse instanties in de gemeente, zoals de gemeente zelf, de sociale dienst, de kerken, de Voormekaar teams, Vluchtelingenwerk Nederland en de Sportfederatie Berkelland. Maar evenzo grote dank ging uit naar ProWonen, die middag vertegenwoordigd door mevrouw Hedwig Berkel. De woningbouwcoöperatie heeft namelijk de ruimte aan de Koeweidendijk in Neede vooralsnog voor een jaar ter beschikking gesteld aan WIN. Het betreft hier een ruimte in het appartementencomplex De Beukenhof, gebouw Els & Beuk, dat al langere tijd leeg staat. In haar toespraak wees Kok ook op de strategische waarde van de ontmoetingsplek. Het directe contact met de maatjes en andere lotgenoten stimuleert het integratieproces. De maatjes zijn onmisbaar voor de belangenbehartiging, voor de hulp bij de bureaucratische papierwinkel die er bestaat. De steun van lotgenoten helpt de pijn te verzachten van het moeten verlaten van het vaderland. Integratie is volgens Kok maatwerk, inzet om de dromen van mensen en hun kinderen waar te maken.

Aanwezig tijdens de feestelijke opening waren uiteraard ook de hoofdrolspelers zelf, de statushouders en de maatjes. Een deel van de maatjes was ooit zelf vluchteling, zoals Mariwan Shari die 18 jaar geleden naar Nederland kwam en Habib die 16 jaar terug al in Neede terecht kwam. Hij behoorde tot de eerste groep vluchtelingen in de toenmalige gemeente Neede. Destijds was het anders. Weliswaar was er minder bureaucratie, maar het integratieproces, waaronder scholing, mocht pas ingaan na de verblijfsvergunning. WIN telt momenteel 18 maatjes die zo'n 35 gezinnen ondersteunen. Onder hen is een aantal die naast school extra taallessen verzorgen. Deze activiteit valt onder de vlag van Taal voor Leven, het scholingsproces voor laaggeletterden. Iedere maandagavond wordt er taalles gegeven die puur gericht is op conversatie. De rest, zoals grammatica, wordt op school bijgebracht.

Het officiële gedeelte werd afgesloten met een drankje en zelf klaargemaakte hapjes uit diverse exotische keukens.

De vereniging WIN is gevestigd aan de Koeweidendijk 2 te Neede. Iedere vrijdagavond komen de maatjes en de statushouders bij elkaar. Voor meer informatie kan men zich wenden tot Nico Niessen, secretaris van WIN: ngniessen1947@kpnmail.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant