Twan prijst de dames in 'zijn' winkel aan.
Twan prijst de dames in 'zijn' winkel aan.

Brood- en Banketbakkerij Stroet en Beltrum blij met elkaar "Nu kun je laten zien wat je allemaal in huis hebt"

Algemeen

'Nu kun je laten zien wat je allemaal in huis hebt'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Met de aankondiging van sluiting van bakkerij Batist leek het heel even dat er een einde aan een tijdperk aan zou breken, dat Beltrum zonder eigen versbroodvoorziening kwam te zitten. Het was echter oud-Beltrummer Marcel Stroet, banketbakker in Neede, die het dorp, dat hem nog zeer na aan het hart ligt, soelaas biedt door de zaak over te nemen. Hij kan de winkel bevoorraden vanuit de moderne bakkerij in Neede. Een gouden greep, met een 'win-win situatie' voor zowel Stroet als Beltrum. "Toen bakker Batist bij ons kwam en aankondigde te zullen stoppen wilden we graag de helpende hand bieden om Beltrum een eigen vers brood punt te laten behouden," vertelt Twan Stroet, zoon van de warme bakker. "Hij wilde er mee stoppen en vroeg of wij interesse hadden. Toen ging het snel."

Groot succes
De winkel van de nieuwe 'eigenaren' kreeg van begin af aan met een grote toeloop te maken. Het was een groot succes. "De winkel werd al snel te klein. Dan kun je daar wel een hok bij aan gaan bouwen, of koelwagens bijplaatsen maar dat is niet ideaal. Het assortiment komt daar niet tot zijn recht. Dat nodigt niet uit. Op een gegeven moment hebben we met Tonnie Hofstede gesproken. Dat is een broer van mijn moeder, en mijn peetoom, dus dat was makkelijk. Hij wilde nog wel een paar jaar doorgaan maar gaf aan zijn winkel wel te kunnen verplaatsen. Prima. Het ging ons puur om de winkelruimte. Wij hebben het pand gekocht en hij blijft een deel huren voor zijn activiteiten."

'Goh, jullie bunt d'r fanatiek an'
Beltrum is blij met de nieuwe zaak die aanstaande woensdag zijn deuren opent. "In Beltrum vinden ze het mooi dat hier 's avonds licht brandt, dat je hier bezig bent. In de winkel hoor je dat dan ook terug. 'Goh, jullie bunt d'r fanatiek an.' Mooi is dat," is Twan verheugd over de blijdschap in het geboortedorp van zijn vader en moeder. De winkel biedt een ruim aanbod aan brood en banket, bevoorraadt vanuit de Needse vestiging. "Deze week hebben we ook de Sinterklaas gerelateerde artikelen als speculaasstaven, pepernoten, amandelstaven, chocoladeletters. Die kun je hier mooi kwijt. Die moeten in het zicht liggen. Nu kun je laten zien wat je allemaal in huis hebt." loopt Twan door de winkel die bijna openingsklaar is.

"Er komt ook een oventje om de snacks zelf af te bakken. Saucijzen, frikadellenbroodjes, appelflappen. Alles zo vers mogelijk. Ze worden wel vanuit Neede aangeleverd, want we hebben hier nog geen productieruimte. In de toekomst zou dat eventueel kunnen," kijkt Twan al vooruit. "In het kader van de opening krijgen alle klanten in Beltrum 'iets lekkers mee.' De officiële opening zal in januari zijn. Deze maand is te druk om dat te doen."

De klanten in de Beltrumse vestiging zullen klantvriendelijk geholpen worden door Dorien Luggenhorst, Gerry Schukkink, Isabel Elbert en Sjanne Hofman. Openingstijden: Dinsdag tot en met donderdag van 8.00 tot 13.00 uur, vrijdag 08.00 tot 18.00 uur, zaterdag 7.30 tot 16.00 euro, zondag en maandag gesloten.

'Machtig mooi is dat man'

Twan mag zich inmiddels verheugen in een grote belangstelling voor wat betreft zijn vlogs over zijn alledaagse bezigheden, die hij regelmatig op social media plaatst. Hij haalde er zelfs De Telegraaf mee. Geen 'tjakkaa' gedoe a la Emiel Ratelband, maar gewoon Achterhoekse nuchterheid en realiteitszin van een warme bakker van de koude grond.

"Wi-j kriegt promotie zat zo," lacht Twan breeduit. "Ach, a'j een betjen schik hebt met dee dinge, zo as met die filmpjes, a'j gewoon zegt wa'j denkt, da'j een betjen schik hebt in 't leaven, dan he'w 't allemoal zo zwoar nog neet," spreekt de Needse positiviteitsgoeroe uit het hart, die nog lang niet van ophouden weet. "Het hangt wel van de ingeving van dat moment af. En 't mot netjes blieven. Laatst mos ik d'r ene opni-j doon umdat ik d'r in zat te vleuken. Da's niks weerd, en dat mot neet. Dat kö'j neet hebben." Op de basisschool kennen ze hem ook al. "Vandage bun ik noar de schole ewest hier um al die kinder uut te neudigen woensdag um een slagroomsoesjes te kommen etten. Ne zak peppernötten met in iedere klasse. Dee kinder helemoal wild. Machtig mooi is dat man. Dee vertelt dat thuus weer, en zo he'j de proat weer an de gange." Twan heeft zin aan de uitdaging. "Wi-j zit machtig mooi hier. De schole zit hier, de karke, supermarkt um de hoek, d'n dokter dicht bi-j, wi-j. Alles wa'j neudig hebt. En ok nog mooie parkeerplekken d'r veur. Mooi man."


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant