Op enkele plekken langs de route staan midwinterhoornblazers. Foto: PR
Op enkele plekken langs de route staan midwinterhoornblazers. Foto: PR

Midwinterhoornwandeling rond Lievelde

Algemeen

LIEVELDE - Kaasboerderij Weenink houdt op zondag 11 december weer een midwinterhoornwandeltocht. Ook dit jaar weer in samenwerking met de midwinterhoorngroep Lievelde.

De tocht gaat door het Grieze Veld, een natuurgebied ten oosten van Lievelde en door het Modderslat. Aan de Zwolseweg is er een pauzepunt. Er is keuze is uit drie afstanden: 7,5, tien of vijftien kilometer. Er kan tussen 09.30 en 11.30 uur gestart worden bij Kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg 3 in Lievelde. Onderweg staan vuurkorven waaraan de wandelaar zich kan warmen.
Bij de start is er koffie met iets lekkers. Onderweg is er glühwein en warme chocoladedrank en na afloop staat voor wandelaars een kop huisgemaakte erwtensoep klaar. Ook is er gelegenheid authentieke kerstinkopen te doen op de kaasboerderij, waar ook kerstpakketten worden gemaakt en verkocht. Op de boerderij van de familie Weenink worden ook creatieve workshops zoals kaasmaken, koken en schilderen gehouden waarvoor diverse arrangementen mogelijk zijn.

De midwinterhoornwandeltocht is met tradities omgeven. Het midwinterhoornspelen wordt voor het eerst beschreven in 1485 en kwam vooral voor in de grensstreek, waar smokkelaars er dankbaar gebruikt van maakten om elkaar te waarschuwen voor de 'kommiezen' (douaniers). Tegenwoordig wordt er in groepjes geblazen op kerstmarkten en open zondagen en zoals nu tijdens winterwandelingen. Op vier plekken langs de route staan leden van de groep via melodieuze tonen - 'de olde roope' genoemd - naar elkaar te blazen in een vraag- en antwoordspel. Nooit zal er tegelijk worden geblazen, want dat is volgens de traditie een heiligschennis. "Op de eerste zondag van advent 'blaost ze an' en op Driekoningen (6 januari) 'blaost ze af' ", vertelt Peter Weenink. Dat zogenaamde 'afblaozen' gebeurt ook bij Kaasboerderij Weenink. De midwinterhoorngroep Lievelde oefent bij Kaasboerderij Weenink en de leden zouden de groep nog graag willen uitbreiden met een mix van heren en dames. "Nieuwe blazers, ervaren of onervaren, zijn welkom bij onze groep", zo vertellen ze.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant