Edwin Bleumink (links) die Sander Esselink al vast het relikwie laat zien.
Edwin Bleumink (links) die Sander Esselink al vast het relikwie laat zien.

Sander Esselink volgt Edwin Bleumink op als President CV De Belhamels

Algemeen

'Af en toe moet je wel eens bijsturen of leu lieke zetten'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Vijf jaar lang was Edwin Bleumink President, het gezicht naar buiten toe van carnavalsvereniging De Belhamels uit Beltrum. Zondagmorgen tijdens het eigen Frühshoppen bij Zaal Spilman draagt hij zijn taken over aan Sander Esselink, afgelopen jaar nog Prins van de Belhamels. Esselink is nog 'maar' de vierde President van de Beltrumse carnavalsclub. Nam Bleumink het over na 11 jaar Roel Beunk, die het op zijn beurt overnam van 'good old' Henk Klein Gunnewiek, die deze rol liefst 33 jaar vervulde. "Als je praat over Presidentschap, dan is dat Henkie. Toen ik begon als President bracht Henk mij het embleem van 'President Belhamels' dat altijd op zijn jas had gezeten. Hij hecht daar waarde aan. Dat gaf hij aan mij. Dat geef ik door aan Sander. Ik heb hem bewust in een mooi lijstje gestopt. Het is een relikwie. Hier zitten veel verhalen achter. En bier," lacht Bleumink, aan tafel bij Café Spilman, naast zijn opvolger.

"Ik ben sinds afgelopen jaar ook voorzitter van Stichting Volksfeest Beltrum. Zij hebben mij twee keer gevraagd. De eerste keer heb ik 'nee' gezegd. Afgelopen jaar heb ik 'ja' gezegd. Festunique is wel een beetje mijn dingetje. En ik wil niet overal met mijn neus vooraan staan. Daarnaast heb ik ook al 15 jaar in dweilorkest Valse Loch gezeten. Op een gegeven moment is dat ook een beetje over. Er gaat heel veel tijd in de functie van President zitten. Ik vind ook dat als je zelf Frühshoppen organiseert waar andere verenigingen komen, dan moet je ook terug naar andere verenigingen. Dan kun je daar niet met vijf man aan komen zetten. Dat gaat er bij mij niet in. We willen onze vereniging positief naar buiten uitdragen. Verder heb ik ook nog mijn werk en gezin."

Geschikte opvolger
Twee jaar geleden liet Edwin weten te willen stoppen als President en ging op zoek naar een geschikte opvolger. Die werd hem in de schoot geworpen met de verkiezing van Sander Esselink tot Prins van de Belhamels, afgelopen jaar. "We hadden eerst andere opties, maar die wilden niet. Toen Sander gevraagd werd als Prins toen vielen alle puzzelstukjes in elkaar. In het jaar dat hij Prins was had hij al aangegeven wel een bestuursfunctie te ambiëren. Toen mijn functie dus vrij kwam hebben we dat Sander voorgelegd. Dat wilde hij wel." 'The coming man' knikt instemmend. "Ik doe verschillende dingen als vrijwilliger. Sommige stoot ik wat af om weer andere uitdagingen aan te gaan. Dit past daar mooi in."

Meer interactie
De nog zittend President kijkt met plezier terug op zijn jaren als President en zag het carnaval in Beltrum een groei doormaken. "Als ik naar de buutavond kijk dan staat dat goed. Als ik eerlijk ben hebben we daar best wel naar Groenlo gekeken. Dat is geen buutavond meer maar een revue-avond. Dat zit zo fantastisch mooi in elkaar waar het volk ook mee doet. Hier was dat niet zo. Hier kwamen ze binnen, gingen ze aan tafel zitten. Nu gaan ze ook staan als er een buutreedner binnen komt. Er is meer interactie en het is meer gaan leven. Soms moet je ook geluk hebben hoe sommige dingen samen vallen. Het Presidentschap was een verrijking voor mezelf, al moet je wel eens bijsturen of 'leu lieke zetten'. Daar moet je niet bang voor zijn. Ik draag het nu graag en met een gerust hart over aan Sander. Ik zal zeker naar het Frühshoppen en de buutavond blijven gaan."

Iets nieuws
Esselink is een gepokt en gemazeld bestuurder. Diverse functies vervulde hij en nog steeds. Bij Roomse Herrie, Wagenbouwgroep Dorpsstraat, PigPop, SJB, Vios B, Vios sportcentrale. Tijd voor iets nieuws. "Zondagmorgen tijdens het Früschoppen doen we aan het begin van het programma de overdracht. Heel natuurlijk. Niet teveel poeha."

Interesse
"Ik had al wel aangegeven dat ik iets wilde gaan doen. Ik heb ook bij de evaluatie van het carnavalsjaar van Richard (Storteler, Adjudant, HW) en mij gezeten en hoorde ik dat er bestuursfunctie vacant waren. Dan denk je daar over na. Toen er een mailing rond ging heb ik geantwoord dat ik wel interesse heb, maar President had ik niet direct aan gedacht. Best wel snel eigenlijk, want ik ben best wel een groentje nog in het carnavalsgebeuren. Toen werd ik verzocht om bij de voorzitter te komen. Toen wist ik wel hoe laat het was." Hij heeft er zin in. "Het is leuk om nieuwe dingen op te pakken en het gezicht naar buiten toe te zijn, samen met Prins en Adjudant. Of ik iets ga veranderen, dat weet ik niet. Laat ik eerst de vereniging maar eens leren kennen. Daarna zal ik vast wel met eigen ideeën en initiatieven komen. Het is leuk om nieuwe mensen te leren kennen, met nieuwe mensen gaan samenwerken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant