Villa Smits in Eibergen is nog niet verkocht. Foto: Rob Stevens
Villa Smits in Eibergen is nog niet verkocht. Foto: Rob Stevens

Nog steeds ongewisse toekomst Villa Smits Eibergen

Algemeen

EIBERGEN - Nog altijd staat het monumentale pand Villa Smits in Eibergen leeg. Dat is al sinds het vertrek van de gemeente uit Eibergen in 2012. Per oktober 2016 staat het voormalig gemeentehuis in Eibergen te koop bij makelaars kantoor Scheers en Roes uit Groenlo. Voor de vraagprijs van 275.000 euro.

Door Rob Stevens

Burgemeester G.H. Smits liet het pand in 1904 bouwen. Smits overleed in 1924. Hij liet zijn woonhuis, de villa, en de bijbehorende grond na. Het woonhuis werd later gebruikt als gemeentehuis. Daarvoor werd in 1987 een kantorencomplex bijgebouwd. De kantoorgebouwen zijn gesloopt sinds alle gemeentelijke kantoor werkzaamheden zijn verhuisd naar Borculo. Het perceel heeft een maatschappelijke bestemming, met de verdere verkoopvoorwaarden beschreven in een zogenaamd bidbook.

Een eerdere biedingsprocedure in 2015 leidde niet  tot verkoop. Een deal met een zorginstelling ging niet door. Ook andere (lage) biedingen werden door de gemeente als niet serieus afgedaan. Onlangs diende zich wederom een nieuwe gegadigde aan, de heer Paul te Velthuis uit Eibergen. Hij wil er een trefpunt creëren voor allerlei particuliere en zakelijke groeperingen. Ook dit bod is door de gemeente afgewezen. De voorlichter van de gemeente Arjan van Faassen laat weten "In een eerdere fase, voor dat de makelaar in beeld was, heeft de heer Te Veldhuis niet gebruik gemakt van de mogelijkheid een plan in te dienen en een bod uit te brengen. We zitten nu in een fase dat de verkoop bij een makelaar is ondergebracht. De hoogte van deze bieding, 5000 euro,  is de reden deze te verwerpen. De afwijzing maakte de weg weer vrij voor anderen een bod uit te brengen."

In een schriftelijke reactie oordeelt Te Velthuis naar aanleiding van de gemeentelijke reactie van wethouder Joke Pot: "Dat zijn plan de gemeente goed was bevallen maar dat, gezien de afwijzing, kennelijk de hoogte van het bod toch doorslaggevend was." In diezelfde reactie schrijft hij dat "dit prachtige icoon van Eibergen al veel te lang nutteloos leeg staat. Ik wilde een nieuw op te richten stichting als eigenaar van de villa, waardoor het weer in handen zou komen van Berkellanders. Villa Smits zou een gelegenheidslocatie voor jong en oud worden, waar ook het bedrijfs- en het verenigingsleven terecht kan." Wat betreft de hoogte van het bod wijst Te Velthuis via de telefoon nog op de hoge kosten die het onderhoud van dit pand met zich mee brengt en hoe moeilijk het zal zijn om dit pand exploiteerbaar te maken. De inzet moet primair zijn dat het pand wordt benut voor het welzijn van Eibergenaren."

Te Velthuis vindt dat dit soort panden, net als kasteel Ruurlo en Huize de Kamp in Neede,  te vaak in handen komen van vermogende of commerciële (vastgoed)partijen. Hij eindigt zijn schriftelijke reactie op de gemeentelijke afwijzing met: "Ik heb vorig jaar een Facebook pagina gemaakt voor Villa Smits. Als betrokken burgers, vrienden van Villa Smits, die gaan volgen, dan zal ik daar een online enquête uitschrijven en wellicht kunnen we met de uitkomst van die stemming de gemeente Berkelland alsnog op andere gedachten brengen. Het is heel simpel: zolang er met niemand een overeenkomst gesloten is, liggen alle opties gewoon nog open. Laten we voorkomen dat dit vastgoed ook een vreemde eigenaar krijgt, die er vervolgens jaren over doet om een plan gerealiseerd te krijgen. Ik wil inspraakbijeenkomsten organiseren, waarbij burgers zelf meebouwen aan het plan."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant