Ex-Hameland medewerker Nico aan het werk bij Lijstenmakerij Martin in Neede. Foto: Rob Weeber
Ex-Hameland medewerker Nico aan het werk bij Lijstenmakerij Martin in Neede. Foto: Rob Weeber

Beschut werken bij ZoZijn en Lijstenmakerij Martin

Algemeen

Deel ex-medewerkers Hameland aan het werk in Neede

NEEDE - Eind vorig jaar al kondigde wethouder Han Boer van economische zaken aan dat er een pilot in Neede zou plaatsvinden voor het onderbrengen van 18 mensen met 'beschut werk', zijnde ex-werknemers van de sociale werkvoorziening Hameland. Afgelopen week was de officiële presentatie van de start van 15 mensen bij de twee deelnemende bedrijven Lijstenmakerij Martin en zorginstelling ZoZijn, beide gevestigd in Neede.

Door Rob Weeber

De pilot is het gevolg van de nieuwe participatiewet die 2015 in werking trad en tot doel had meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. De nieuwe wet verenigde drie oude wetten, de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en de Wet werk en bijstand (Wwb). Vanaf de inwerkingtreding van de nieuwe wet is de gemeente verantwoordelijk geworden voor mensen met een arbeidsbeperking. De nieuwe wet leidde eveneens tot het besluit dat de sociale werkvoorziening Hameland, weliswaar met een overgangstermijn tot 1 juli 2019, wordt gesloten. Het werkgeverschap van de sw-medewerkers is daarmee overgegaan naar de deelnemende gemeenten.
Voor de gemeente Berkelland betekent het dat 65 ex-werknemers van Hameland een nieuwe plek moeten vinden binnen de eigen gemeentegrenzen en wel onder de noemer 'beschut werk'. De term houdt in dat ze een zekere mate van bescherming, begeleiding en aanpassing van de werkplek nodig hebben om arbeid te kunnen verrichten. De eerste stap is dus in de kern Neede gezet. Ondertussen lopen er ook gesprekken met potentiele bedrijven en instellingen in de overige kernen.
Wethouder Han Boer gaf in zijn toespraak aan dat het lokaal organiseren van beschut werk mede ingegeven is door de bezuinigingen die met de nieuwe participatiewet zijn doorgevoerd vanuit het Rijk. Lokaal organiseren scheelt in ieder geval veel reiskosten van en naar Lichtenvoorde. Bovendien blijven de betrokkenen in hun eigen sociaal maatschappelijke omgeving. Door de nieuwe opzet heeft de gemeente al 1000 euro per cliënt bespaard. Boer benadrukte verder dat het woord pilot niet te letterlijk genomen moet worden. Het ingezette beleid is definitief en zal niet gewijzigd worden, zelfs als deze eerste proef niet helemaal aan de verwachtingen voldoet. Bovendien kan het ook zo zijn dat er mensen vanuit een andere kern naar Neede komen. Voor Berkelland is het van belang dat iedereen zoveel mogelijk blijft participeren in de samenleving.
De eerste resultaten zijn positief, niet in de laatste plaats doordat Lijstenmakerij Martin al langer een erkend leerwerkbedrijf is en derhalve gewend om begeleid werk aan te bieden. Nu hij ook beschut werk aanbiedt, lijkt de samenwerking met ZoZijn een natuurlijke. Tewerkstelling van mensen met een arbeidsbeperking heeft te maken met de eigen interesses en het ontwikkelingsvermogen. Volgens het model van de participatieladder zijn er 6 niveaus, oplopend van onbetaald geïsoleerd werk tot betaald werk. Gemeten aan dit model bieden beide bedrijven in de samenwerking de niveaus 3 tot en met 5 aan. Niveau 3 is arbeidsgerelateerde dagbesteding. Dit wordt door ZoZijn in de Clip aan de G.L. Rutgersweg geboden. Daarnaast is daar een stukje ontwikkeling en doorstroom naar niveau 4 mogelijk, onbetaald beschut werk. Bij Lijstenmakelij Martin wordt nu eveneens niveau 4 geboden, naast het reeds bestaande niveau 5 via het leerwerktraject. Niveau 5 staat voor betaald werk met ondersteuning. De samenwerking zorgt er ook voor dat een deel van het werk bij De Clip wordt aangeboden door de lijstenmakerij. Een van de ex-Hamelanders die dit verzorgt is Nico. Hij is werkzaam als logistiek (beschut werk) medewerker en zorgt onder meer voor de aan- en afvoer van het werkmateriaal op beide locaties. Hij is erg gelukkig dat hij niet meer iedere dag naar Lichtenvoorde hoeft. Zijn vrouw heeft een stukje verzorging nodig en dat kan hij makkelijker bieden nu hij dichter bij huis werkt. Daarnaast krijgt hij de ruimte van Martin om flexibel met zijn situatie om te gaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant