Vnlr. Bas Relker, Bram ten Barge Wourens Roerdink en Jermaine Spanjaard timmeren aan de weg met hun Achterhoekse dialect band 'Verdan'. Foto± Susanne ten Have
Vnlr. Bas Relker, Bram ten Barge Wourens Roerdink en Jermaine Spanjaard timmeren aan de weg met hun Achterhoekse dialect band 'Verdan'. Foto± Susanne ten Have

Achterhoekse band Verdan timmert rustig aan de muzikale weg

Algemeen

HOLTERHOEK - De vier koppen tellende Achterhoekse band Verdan timmert rustig aan de muzikale weg. Met eigen geschreven nummers in het dialect. "We zijn niet te vergelijken met Normaal".

Door Susanne ten Have

Op een boerderij in buurtschap Holterhoek galmt het geluid van gitaren en drums door het doorgaans gesproken rustige landschap. De vier mannen van de band Verdan oefenen op deze woensdagavond op hun nieuwste nummers. "Wil je een kop koffie, we hebben van alles", vraagt Lourens Lubbers en wijst naar de tafel waar naast de gevulde koeken en de koffie, ook pijpjes en halve liters Grolsch bier staan. "Lourens is onze plasbaas", grapt zanger Wourens Roerdink, die oomzegger is van Lubbers. "Maar we zijn blij met deze ruimte. Het is groter en het is een stuk warmer dan het fietsenhok bij mij thuis, haha."
Wourens Roerdink, Bas Relker, Jermaine Spanjaard en Bram ten Barge zijn de bandleden van de Holterhoekse band Verdan. Op de vraag hoe ze bij elkaar zijn gekomen is het niet lang stil. Wourens: "Ik en Bas Relker deden mee aan de singer-songwriter wedstrijd in het Openluchttheater in Eibergen, als duo dus. In feite stond nog geen enkele tekst op papier, we moesten wel vaart gaan maken. Ik kende Jermain Spanjaard al en wist dat hij ook drumt. Bram ten Barge zag ik hier ergens in de buurt tijdens een playbackshow ontzettend goed luchtgitaar spelen en dat heb ik al die tijd goed onthouden", vertelt Wourens.
In plaats van een tweetal stonden er ineens vier mannen op het podium tijdens het Ongekend Goed festival in Eibergen. "We hadden niet eens een bandnaam. We stonden op het podium en tja, toen wilden ze wel weten wat er aangekondigd moest worden. Daar verzonnen we de naam Verdan. Dat slaat op het Achterhoekse doorgaan", legt Relker uit. Hoewel de voorbereiding misschien wat te wensen overliet wonnen de jongens van Verdan, totaal tegen de verwachting van de bandleden in, de eerste prijs. Een optreden bij Irish Pub Home.

Geen domme jongens
Na hun eerste succes zijn de bandleden in de tussentijd al tien optredens verder. Ze zijn serieuzer dan het in eerste instantie lijkt. De begeleidende muziek maken ze zelf, net zoals dat ze de teksten zelf schrijven en dat alles in het Achterhoeks dialect. "We spelen geen covernummers en doen Normaal niet na. Onze teksten gaan over het dagelijkse leven. Wat mensen zoal bezig houdt en we spelen voor een breed publiek. Iedereen kan zich aangesproken voelen door onze teksten. En we maken niet van die simpele muzieknummers over crossen en bier zuipen, zoals hier vaak in de regio wordt gespeeld", legt voorman Wourens uit. Voor de vier bandleden staat het plezier in het muziek maken voorop. Komt er in de toekomst een cd? Bas: "Nou een cd niet, dan moet het wel een lp zijn. Dat klinkt veel beter". "Het is wel ons doel om ooit een plaat uit te brengen, maar de kosten om een lp te produceren zijn erg hoog. Misschien als iemand ons wil sponsoren…?", zegt Wourens met een glimlach op zijn gezicht.
Volgende optreden van Verdan is tijdens de brommercross op 1 en 2 april in de Holterhoek. Kijk ook op de Facebookpagina Verdan voor meer info en optredens.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant