Ad Brak met een spiegelkarper van 14,6 kilo. Foto: Rob Stevens
Ad Brak met een spiegelkarper van 14,6 kilo. Foto: Rob Stevens

Zwaargewicht vissen

Algemeen

EIBERGEN -  "Er zijn 1.6 miljoen sportvissers in Nederland. Ruim 200.000 daarvan zijn karpervissers." Dat vertelt Ad Brak terwijl hij zaterdagmorgen een karper van ruim 14 kilo in zijn armen heeft. Het beest is net gearriveerd uit centraal Frankrijk en staat op het punt uitgezet te worden in een waterplas in Eibergen bekend als de ballast put, oftewel de vroegere ijsbaan waar menig Eibergenaar zijn eerste rondjes heeft geschaatst. Nu heet het Carpvalley. Elke karper wordt voordat hij 'te water wordt gelaten' gefotografeerd en gedocumenteerd, elk heeft een uniek schubbenpatroon of andere unieke kenmerken.

Door Rob Stevens

Ad Brak uit Woerden heeft de waterplas gepacht om er een karpervijver van te maken. De oevers van de vijver zijn voor karpers geschikt gemaakt, in het midden van de vijver is een klein eilandje aangebracht en de nu nog duidelijk zichtbare bulten wit zand zullen de bodem van de goede structuur voorzien. De vijver is helemaal leeg gepompt geweest om de bodemstructuur te verbeteren, deze was dichtgeslibd. Ad Brak hoopt dat er in het najaar al gevist kan worden, in ieder geval in 2018. In het voorjaar organiseert hij een keer 'open dag'. 
Het is de bedoeling dat vissers straks een visarrangement van een week kunnen nemen. Ze kunnen dan proberen een van de 51 karpers die zaterdagochtend zijn uitgezet te verschalken. Of een van de zeven karpers die er al zaten. En op den duur natuurlijk hun nazaten. De vissen, spiegel- en schubkarpers, zijn gekocht in een Carp farm in centraal Frankrijk. Een gevangen vis moet terug gezet worden. Er komen voor de vissers twee volledig uitgeruste visstekken, er komt zelfs een stroompunt, waar elk twee vissers terecht kunnen. Vissers mogen een tentje opzetten om te slapen. De sfeer blijft dus rustig en intiem. Het oude schaatsclubgebouw wordt gerenoveerd en omgebouwd tot een soort clubhuis waar gedoucht kan worden, een potje kan worden gekookt of op de veranda gebarbecued. 
Op de website van het visblad 'Sportvisserij Nederland' is in een artikel over karpervissen op de Nieuwkoopse Plassen te lezen dat 'Ad Brak uit Woerden een bloedfanatieke karpervisser is die sinds 2007 op Nieuwkoop vist. Zijn Nederlandse visserij speelt zich vrijwel volledig af in dit uitgestrekte plassengebied, zodat hij als geen ander weet wat er te beleven valt. Ondanks zijn drukke agenda – twee horecazaken, een jong gezin en voetbal – probeert hij tenminste één nacht per week vrij te maken voor zijn grote passie: karpervissen. Dat doet Ad het liefst vanuit zijn 5 meter lange platbodem die is voorzien van een op maat gemaakte karpertent.' Het is deze Ad Brak die dus in Eibergen met zijn hobby aan de slag gaat.

Ad Brak uit Woerden is een fervent karpervisser. Elk jaar gaat hij een keer of vijf, zes naar met name Frankrijk om op karpers te vissen. En er waren tijden dat hij regelmatig zo'n 120 kilometer aflegde om een nachtje te vissen in Duitsland. Ad is in het wereldje een bekende karpervisser. Ook geeft hij lezingen in het land, schrijft hij voor hengelsportbladen en gaat hij als consulent voor een reisbureau gespecialiseerd in visreizen regelmatig een week naar Frankrijk om viswateren te testen.

Via via hoorde hij dat een investeerder de Ballastput had gekocht en dat deze de plas ter pacht aanbood. Ad besloot te gaan kijken en was eigenlijk vrij snel 'om'. Hij kwam met de investeerder een 'eeuwigdurende erfpachtconstructie' overeen met elke 10 jaar de mogelijkheid tot koop. "Het wordt een plek waar mensen een week lang in een veilige, mooie en comfortabele omgeving kunnen vissen op karpers", licht Ad toe. Dit concept is Frankrijk ontstaan en daar erg populair. "Het was niet zozeer een langgekoesterde wens, maar wel iets wat ik graag zou willen en goed zou kunnen."

Nadat er voor de vissen een grote plek was gegraven waar ze kunnen voortleven ("de lokale visstand is goed bewaard gebleven"), is met pompen het water 'afgelaten'. De afgelopen weken is vervolgens een grote vieze laag slip verwijderd. Het slip, in decennia gevormd, had er voor gezorgd dat het water te ondiep was geworden en er geen sprake meer was van goed viswater. Het graven is nu klaar. Het slip is hergebruikt op het terrein en is onder meer gebruikt om eilandjes van te maken. Inmiddels vult de plas zich weer langzaam met water. Over een tijdje worden er zo'n honderd nieuw aangekochte karpers uitgezet.

De komende maanden is er nog genoeg te doen qua inrichting en aankleding (aanplant). Bedoeling is dat Carpvalley in 2018 opent. Komend voorjaar wil Ad een open dag houden.
 

De karper wordt te water gelaten. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant