OP de Bleek. Foto: Rob Stevens
OP de Bleek. Foto: Rob Stevens

Bouwmogelijkheden Op de Bleek bevroren

Algemeen

Stap naar nieuw bestemmingsplan genomen

EIBERGEN - Afgelopen dinsdag kwam in de raadsvergadering de toekomst van de wijk 'Op de Bleek' in Eibergen aan de orde. Projectontwikkelaar ter Steege kreeg in 2008 aanvankelijk toestemming voor de bouw van 230 woningen tot 2011 in het gebied op het voormalige KTV-terrein. Daar kwam echter al snel de crisis overheen, waardoor de verkoop nagenoeg stil kwam te liggen. De gemeente wil dat er maar 122 woningen gerealiseerd worden.

Het is duidelijk dat de gemeente en de projectontwikkelaar verschillende belangen hebben. In de raad stond dinsdagavond het voorbereidingsbesluit op de agenda als formele stap in aanloop naar een nieuw bestemmingsplan voor het gebied. Dit besluit bevriest meteen de bouwmogelijkheden van 2008. Bijna alle partijen in de raad waren van mening dat dit besluit een logisch vervolg is op de eerdere procedure en stemden daarom met het besluit in. Iedereen vond ook dat de gemeente de afgelopen jaren coulant heeft gehandeld jegens de projectontwikkelaar. Alleen OBL in de persoon van dhr. Morsink was van mening dat de projectontwikkelaar de nodige kosten heeft gemaakt om het gebied bouwrijp te maken, onder meer in de vorm van sloop van oude KTV gebouwen, en daarom gewoon in de gelegenheid moet worden gesteld volgens de oorspronkelijke plannen te bouwen en verkopen. Voor leegstand hoeft men ook niet bang te zijn omdat er wordt volgens Morsink toch niet wordt gebouwd alvorens er is verkocht. Het zou bovendien de doorstroming op de woningmarkt in Eibergen bevorderen. Ondertussen meldt de wethouder dat het leegstandspercentage in Eibergen nauwelijks verandert, het stijgt zelfs iets. Wel is de verkooptijd van woningen aanzienlijk versneld.

Ter Steege heeft net voordat de termijn verliep, 84 bouwaanvragen ingediend bij de gemeente. De projectontwikkelaar had namelijk tot dan, als vanouds, nog de rechten op bouw van de aantallen in het oorspronkelijke plan. Maar inmiddels zit de gemeente ook niet stil. Wethouder Patricia Hoytink: "Het college heeft aanvullend besloten dat de termijn waarbinnen gestart moet worden met nieuwbouw, na het verlenen van de bouwvergunning, wordt teruggebracht naar de wettelijke termijn van 26 weken (was 52). Wordt er in die periode niet gebouwd dan kunnen we de vergunning intrekken. Kúnnen, het is dus aan ons. Dat geeft ons meer ruimte in te spelen op ontwikkelingen in het woon- en leefklimaat van Berkelland. Dit besluit geldt ook voor al verleende vergunningen." Niet alleen de ontwikkelaar heeft bouwaanvragen in behandeling, ook enkele particulieren zijn daar bij betrokken. Wethouder Patricia Hoytink: "We begrijpen dat deze maatregelen voor hen gevolgen kan hebben. Daarom zorgen we als gemeente voor actieve informatie over deze wijzigingen in hun richting".

Ter Steege laat via regiomanager Gijs Takkenkamp weten dat ze nooit voor leegstand hebben gebouwd. Takkenkamp: "De reden voor de gemeente de bouwtermijn naar de wettelijke termijn van 26 weken terug te brengen is niet moeilijk te raden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we die 84 woningen gaan bouwen. We hebben de crisis achter ons. Er zijn veel vrije kavels verkocht. En er is volop vraag naar nieuwbouwwoningen in Eibergen. Temeer daar dit een van de laatste kansen is op een dergelijke woning is in Eibergen. Nogmaals, we bouwen zodra er verkocht is. Alleen bij een huis van het type twee-onder-één-kap, waarvan er één verkocht is, is het mogelijk dat we bouwen zonder dat de tweede woning nog is verkocht. Dat risico nemen we dan." Als het verhaal van ter Steege klopt zou het effect van het gemeentelijk voorbereidingsbesluit dus beperkt blijven.

Nieuw bestemmingsplan
Een voorbereidingsbesluit heeft slechts één jaar werking. Wethouder Patricia Hoytink: "Het is de bedoeling binnen dit jaar een ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen. Daar gaan we als gemeente mee aan de slag. Daar zullen we ook de bewoners van Op de Bleek bij betrekken. Het is immers hun woongebied. Bovendien is het in ieders belang dat de wijk straks hoe dan ook een afgerond karakter heeft en een fijn woongebied oplevert".

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant