Vrijwilliger van het eerste uur, Herman Hietbrink (midden) eert de bestuursleden voor hun inzet. Met rechts Stef Beunk van SSB. Foto: Susanne ten Have
Vrijwilliger van het eerste uur, Herman Hietbrink (midden) eert de bestuursleden voor hun inzet. Met rechts Stef Beunk van SSB. Foto: Susanne ten Have

'Hele run moet je een keer in je leven gelopen hebben'

Algemeen

BELTRUM - Met het survivalcafé wil Stichting Survival Beltrum de saamhorigheid bevorderen. Maar bovenal deelnemers lokken om, daar waar het ooit begon, de hele run van Beltrum te lopen. 'Want die moet je een keer in je leven gelopen hebben'.

Door Susanne ten Have

Het bestuur van Stichting Survival Beltrum (SSB) wil van iedereen, of het vrijwilligers, bouwers, posten, deelnemers of buurtbewoners zijn, graag horen hoe zij de toekomst van de survivalsport over vijf jaar zien in Beltrum. Commissielid en oud-survivalatleet Stef Beunk mocht samen met voorzitter Mark Ribbers om de beurt de microfoon vasthouden. Met de aankondiging dat de aanwezigen mee mogen denken, -beslissen en –weten. Opende het duo het survivalcafé in 't Noasman voor een volle zaal.

Kruisje van Beltrum
Een aantal survivalliefhebbers hadden vooraf hun ideeën voorgelegd aan het SSB-bestuur. Een opvallend voorstel is 'Het kruisje van Beltrum' van Wim Bouwmeester. "Beltrum moet op de kaart komen te staan net zoals de Elfstedentocht. Iedereen loopt de hele run", oppert de survivalatleet. "Op dit moment is het een wirwar aan verschillende kleuren shirts. En voor buitenstaanders is het niet duidelijk wie wat doet. Het moet wel mogelijk zijn voor de deelnemers om onderweg te beslissen of zij de hele run willen lopen, of de route afsnijden en dan voor de halve run gaan. Maar de lopers die voor het kruisje gaan moeten daarvoor wel de hele run uitlopen."

Jeugd groeit uit jasje
Op papier telt de jeugdafdeling van SSB maar liefst 100 leden. Elke zondag ochtend staan 70 survivalatleetjes in het trainingsbos De Heikneuter in Beltrum. "Overal is krimp, behalve in de survivalsport", zegt Beunk over de toenemende omvang van het aantal jeugdleden. Een mooie ontwikkeling, maar het trainingsbosje is aan de krappe kant en is in pacht van een particulier. De vraag is waar de jonge atleten in de toekomst kunnen trainen op hun technieken. Ook hierover hoort voorzitter Mark Ribbers graag de ideeën over de mogelijkheid een grotere locatie te vinden voor de jeugdleden.
Maar niet alleen neemt de belangstelling toe onder de jeugd, ook onder Beltrummers is vraag naar een 'eigen survivalclub'. "We trainen een paar keer voor de run, maar dat is niet genoeg. Is het niet mogelijk om ook een vereniging voor volwassenen op te zetten", vraagt een man uit het publiek.
Aan de bestuur- en commissieleden van SSB rest nu de taak om de ingekomen voorstellen te verwerken in het vijf-jaren plan van de stichting.
De survivalrun in Beltrum wordt algemeen beschouwd als de bakermat van de survivalsport. Afgelopen 8 januari mocht SSB alweer de 28ste editie organiseren. Hoewel landelijk gezien de survivalatleten kiezen voor de korte afstand, ligt de focus in Beltrum op de lange run van 22 kilometer baggeren door het ruige landschap. In dat opzicht is de Beltrumse run een unicum in Nederland. Meer dan 355 survivalatleten uit het hele land schreven zich in voor de lange afstand survivalrun in Beltrum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant