Kleintje Gala in Neede. Foto: Rob Weeber
Kleintje Gala in Neede. Foto: Rob Weeber

Heel Neede voelt 'narrigheid'

Algemeen

NEEDE - Het is weer de week van het carnaval, een van de jaarlijkse hoogtepunten voor wie van narrigheid en zottigheid houdt. En dat zijn er ontzettend veel in Neede en omstreken. De vele uren die de vrijwilligers en verenigingsleden van de NCG De Vlearmuze gedurende het jaar aan het carnavalsgebeuren besteden, culmineren in de carnavalsweek tot een evenement dat de gehele regio naar de kroon steekt. Maar wie denkt dat het enkel een feest van doldrieste tentgangers is, heeft het mis. Het Needse carnaval is al 40 jaar lang een feest van en voor iedereen, van jong tot oud en van goed ter been tot slecht ter been. Het verbindt en bestuurt een (kleine) week lang de inwoners van het Vlearmoesdorp.

Door Rob Weeber

In aanloop naar de zondag waarop de grote optocht voorbijkomt, wordt er traditioneel feest gevierd met inwoners die minder makkelijk naar het galafeest of de tent kunnen. Op woensdagavond werd er afgetrapt met het 'Kleintje Gala', de avond voor de ouderen die voor de 2e keer in samenwerking met De Zonnebloem werd georganiseerd. In een vol Grand Caf" De Hofmaat werden de bewoners en bezoekers op 2 uur muziek, dans en voordracht getrakteerd. De opening begon traditioneel met het zingen van het Vlearmoesgala-lied, uitgevoerd door vader en zoon Wensink. Daarna nam spreekmeester Nico Kempers de microfoon over en praatte de vele optredens op zijn karakteristieke wijze aan elkaar, afgewisseld door sfeervolle en toepasselijke muziek. Onder het toeziend oog van onder meer de hoogheden prins Mark 1e en adjudant Peter en jongerenprins en –prinses Niek en Mirthe, traden de drie jongste groepen van de dansgardes op en lieten de Needidorm Bastards zien dat je als oma nog heel vitaal kunt zijn. Er was ook een modeshow, geheel in stijl en met een knipoog naar de actualiteit. Voorbij kwamen creaties met de titels de Molen, de Nar, de voetbalwedstrijd Lochuizen-Neede, Miss Oranjepop, de Jampot en de SEN '76. Een bijzonder moment was er voor Johnny Strengers die zijn lang gekoesterde wens uit zag komen, een eigen optreden met het lied 'De Vlieger' van Andre Hazes. Tijdens de avond werden er prijzen verloot, beschikbaar gesteld door de Needse ondernemers Bakkerij Stroet, Blokker, Bloemenhoekje, Elite B.V., Etos, Podologie en Schoenmakerij Andre Kox en Total Zorgwinkel Neede.
Er was ook nog een primeur te beleven. De organisatie gaf aan dat de jongeren hoogheden een meer blijvende rol gedurende het gehele jaar binnen de vereniging gaan krijgen. Ook neemt de seniorengroep van de dansgardes dit jaar voor de laatste keer deel.
Na het 'Carnaval zonder Beperkingen' voor de carnavalsvierders met een beperking op donderdagavond in de Olde Mölle, was er afgelopen vrijdagavond het 'Jongeren carnaval' in de tent aan de Markstraat. De opkomst hier was eens te meer een teken van hoe het carnaval in Neede bloeit en groeit. Maar liefst meer dan 850 bezoekers telden de organisatie.
Een van de hoogtepunten ongetwijfeld is de ceremonie van de sleuteloverdracht. In een afgeladen huiskamer van het gemeentehuis werd burgemeester Joost van Oostrum zaterdagochtend op plechtige, traditionele en ludieke wijze tijdelijk met verlof gestuurd nadat hij de sleutel van de gemeente had overhandigd aan prins Mark 1e. Om de tijd te doden, kreeg hij bovendien een klootschietharkje als passend geschenk. Maar zoals we hem inmiddels kennen, is hij niet voor een gat gevangen. Midden in zijn speech met 11 proclamatiepunten verdween hij even achter het gordijn om vervolgens terug te keren als prins Buurman 1e, de eerste prins van de nieuwe carnavalsvereniging het Varkensgat, zijnde zijn woonplaats Noordijk. Met een rose (de enige echte varkenskleur) steek op pareerde hij daarna enkele ludieke steken onder water van onder meer Twan Stroet en de buurvereniging C.V. de Reetkwakers die hun Achterhoekse speech speciaal voor hem hadden vertaald. Het was natuurlijk allemaal narrigheid en flauwekul, maar het droeg wel bij tot een uitstekende sfeer.
Een mooi hoogtepunt ook vormde het lidmaatschap voor de voorzitter van de NCG de Vlearmuze, Ria Ruiterkamp, van CV de Reetkwakers. Hoewel de Reetkwakers volgens eigen zeggen de enige echte carnavalsvereniging in Berkelland is, tenslotte wordt er in Rietmolen als sinds 1955 carnaval gevierd en bestaat het in Neede pas 40 jaar, heette voorzitter Jarno Borgerlink haar desalniettemin van harte welkom. Kortom, hilariteit, maar eens te meer ook solidariteit en feeststemming bij het carnaval. En dus zal het de komende dagen tot in de late uurtjes nog heel onrustig blijven in het Vlearmoesdorp.

Kleintje Gala in Neede. Foto: Rob Weeber
Kleintje Gala in Neede. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant