: In de Grote Kerk werd de tweejaarlijkse prijs Needien uitgereikt. Op de foto de winnaars van de bronzen en zilveren Needien. Foto: Susanne ten Have
: In de Grote Kerk werd de tweejaarlijkse prijs Needien uitgereikt. Op de foto de winnaars van de bronzen en zilveren Needien. Foto: Susanne ten Have

Needien: eerbetoon voor prestaties dorpsgenoten

Algemeen

NEEDE - In een volle Grote Kerk in Neede werd zaterdagavond de Needien uitgereikt aan de inwoners, die zich op welke wijze dan ook verdienstelijk wisten te maken. Hetzij op het gebied van sport, kunst of cultuur. En daar mogen ze best trots op zijn, vindt de organisatie van deze twee jaarlijkse prijs.

Door Susanne ten Have

Voor het eerst was er dit jaar de zilveren Needien. Met deze prijs eert de stichting die mensen die en bijzondere prestatie of bijdrage leverden aan de Needse samenleving. Stichting Speelweek mocht deze buitengewone onderscheiding in ontvangst nemen. Volgens de jury krijgt de stichting de prijs voor de wijze waarop zij al bijna dertig jaar een leuke week bezorgen aan kinderen met een verstandelijke beperking.
Ook was er dit jaar voor het eerst de categorie kunst. Want er wonen veel mensen die iets moois creëren is de gedachte hierachter volgens de juryleden. Herman Wansing, Jo Huisman, Marieke Achterkamp en Tijs de Groot mochten tegelijkertijd op het podium komen. Lichtelijk geschokt neemt fotograaf De Groot de prijs in ontvangst. "Dit had ik echt niet verwacht, echt niet", zegt De Groot door de microfoon. "Ik ben al bekend in Neede en misschien ook al wel berucht maar nu ben ik ook beroemd", grapt hij erachter aan.
In de categorie cultuur waren drie kandidaten genomineerd voor de bronzen Needien. De Needse Motorclub, die onlangs hun zestigste verjaardag vierden, de Needse afvaardiging van de Open Monumenten Dag commissie. Helaas moest punkband The Cool Trick verstek laten gaan vanwege een optreden in Druten. Dankzij een live connectie konden de drie Needse bandleden alsnog de prijs in ontvangst nemen. "Het beeldje krijgt een mooi plekje in de oefenruimte", verzekert één van de bandleden aan het publiek.
Ook een bijzondere onderscheiding is de aanmoedigingsprijs. Deze ging dit jaar naar de supportersvereniging Neede Noord. Het werd een emotionele toespraak. "We hebben een heftige week achter de rug", wijst een clublid op het tragische ongeluk van hun club- en dorpsgenoot. "Veel mensen klagen wel dat er veel niet deugd in het dorp, maar je ziet dat in zo'n situatie hoe hecht het dorp wel niet is. En dat is een compliment voor heel Neede", waarop het publiek luidt applaudisseert.
Bij de sporters waren vooraf vier kandidaten geselecteerd voor dit eerbewijs. De Needenaren Rob Dimmendaal en Marcia Lammersen waren voor hun prestaties in de survivalsport genomineerd. Amazone Yvet Nijhof kwalificeerde zich onder andere voor het Young Riders Eventing team. En op de BMX zette Moniek van der Valk al begerenswaardige prestaties neer. Ze werd al eens Nederlands kampioen en vorig jaar werd zij in haar klasse vijfde. Niet gek dus dat de 15-jarige Moniek uiteindelijk met het bronzen beeldje naar huis gaat.
Daarnaast zette de organisatie van de Needien ook nog drie sportploegen in het zonnetje. Voetbalvereniging Rietmolen, omdat zij vorig jaar promoveerde naar de vierde klasse van het KNVB klassement. Een historische prestatie, want nog nooit eerde speelde de Rietmolense voetbalvereniging op dit niveau. Ook de survivalatleten die in 2016 meededen aan de Ultra Survival Run waren genomineerd. Drie dagen lang rennen, fietsen, kajakken of klommen zij van Leeuwarden naar Beltrum. Een ietwat andere takt van sport is het tractorpulling team Vampire uit het dorp. Zij kregen de Needien uit handen van burgemeester Joost van Oostrum. Hij roemde het team vanwege hun prestaties.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant