Henk Meulenkamp en Patricia Hoytink-Roubos. Foto: Rob  Stevens
Henk Meulenkamp en Patricia Hoytink-Roubos. Foto: Rob Stevens

Einde aan ouderentijdperk Meijersveld in Neede

Algemeen

NEEDE - Het maakt niet uit of het nu is vanwege de aanleg van een nieuwe weg of vanwege veranderende woonbehoeften in de tijd. Het is ingrijpend als je gedwongen moet verhuizen van een plek waar je naar tevredenheid woont. Zeker op wat hogere leeftijd. In Neede is dat het geval voor de bewoners van de appartementencomplexen voor ouderen, De Beuk en De Els, aan de Meijersveldweg en de Koeweidendijk.

Door Rob Stevens

Het is ProWonen niet gelukt de verhuurbaarheid van De Beuk en De Els te verbeteren, daardoor ontstond er structurele leegstand in beide complexen. Ook jongeren bleken geen interesse te hebben voor de locatie en het type woning. Reden om de beide complexen te slopen. Daarmee komt er een eind aan een tijdperk van tientallen jaren dat het Meijersveld hét centrum voor ouderenvoorziening was in Neede.
Henk Meulenkamp is directeur-bestuurder van wooncorporatie ProWonen. Meulenkamp: "De vraag naar woningen met één slaapkamer is er nauwelijks meer. Ouderen willen allerlei voorzieningen dichter in de buurt. Vandaar dat we vandaag zijn begonnen met de sloop van De Beuk. En op termijn zal ook De Els volgen. Dat is ingrijpend voor mensen. Daarom hebben we de tijd genomen voor dit proces. In 2014 hebben we mensen al geïnformeerd over de toekomstige sloop van hun woning. ProWonen heeft geïnformeerd wat men het liefst als alternatief wil. Daar hebben we zo goed mogelijk rekening mee gehouden. Er is een procesbegeleider aangesteld. We hebben er alles aan gedaan oude buren bij elkaar te houden. Dat is voor sommigen op hun nieuwe plek in het centrum van Neede gelukt, zoals in De Hofmaat en De Witte."
Wethouder Patricia Hoytink-Roubos (CDA) heeft wonen in haar portefeuille. Ze wijst er op dat tijden veranderen. Dat de overheid er op stuurt dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Wat die ook veelal willen. Dat wonen en zorg tegenwoordig, zo lang het kan, gescheiden zijn. Maar dat er ook voorbeelden zijn van mensen die best weer samen met anderen in één instelling hun eenzaamheid willen verdrijven. En daar ook wel bereid zijn voor te betalen. Leegstand, zoals in De Beuk en De Els, komt de leefbaarheid van een plaats als Neede niet ten goede.
De wooncapaciteit voor ouderen is in Neede op peil, volgens Meulenkamp. Het automatisme 'sloop en nieuwbouw' is niet altijd meer aan de orde. De inzet van de wooncorporatie is om de specifieke vraag naar woningen en het aanbod in het woningbezit van ProWonen in balans te brengen. Om zo structurele leegstand in Eibergen en Neede te voorkomen. Men wil verloedering voor zijn, maar ook weer niet te vroeg woningen slopen, zodat er teveel druk op de woningmarkt ontstaat. Met de gemeente Berkelland wordt besproken welke invulling op vrijkomende locaties gewenst is. ProWonen is sociaal huisvester en helpt mensen die niet zelf in hun huisvesting kunnen voorzien omdat het inkomen of een fysieke en/of verstandelijke beperking dit niet toelaat. ProWonen beheert daarvoor achtduizend woningen in de Achterhoek.
Bewoners van De Beuk en De Els is een goed bestaand alternatief in het centrum aangeboden. Er zal voorlopig gras groeien op de plek waar ooit eerst weiland was en later het bejaardentehuis Meijersveld verscheen, compleet met vijver en aanleunwoningen.

De Beuk wordt gesloopt. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant