Monique van der Valk in actie op de BMX. Foto: Frank van der Valk
Monique van der Valk in actie op de BMX. Foto: Frank van der Valk

Monique van der Valk, groot kampioen op een kleine fiets

Algemeen

NEEDE - In haar thuisdorp Neede won ze afgelopen maart de verkiezing tot beste sporter voor de Needien. Waarschijnlijk hadden weinig mensen daarvoor van haar gehoord, maar wie de moeite neemt om wat meer over haar te weten te komen, ontmoet een zeer gemotiveerd, vijftienjarig meisje dat een uitzonderlijk talent voor de crossfiets, de BMX heeft. Ze traint zes keer in de week, legt daarvoor zo'n 600 reiskilometers af, rijdt NK's, EK's en WK's in binnen- en buitenland en doet en passant ook nog even met goed gevolg de Havo ernaast. En belangrijker nog, ze rijdt (bijna) iedereen van de wielen in haar leeftijdsklasse.

Door Rob Weeber

Zeven jaar geleden zocht haar broertje een sport en kwam uit bij de fietscross. Dat leek Monique ook wel wat en ze begon op de BMX. Haar club is de Fietscrossvereniging Het Twentse Ros in Hengelo. Maar naast haar clublidmaatschap maakt ze sinds november 2016 tevens deel uit van de KNWU talentenselectie vanaf 15 jaar. Talenten worden door de bond via zogenaamde Regionale Trainingscentra (RTC) ondersteund. Met behulp van een KNWU talentencoach leren ze om vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van (kracht)training, prestatiegedrag, voeding, leefstijl, anti-doping en de balans te houden tussen sport en maatschappelijk leven (onderwijs). Vanuit de RTC's kunnen talenten, afhankelijk van de prestatiecurve, doorstromen naar de nationale selectie.

Gevraagd naar de passie voor deze sport, is ze duidelijk. "Het is gewoon leuk, de adrenaline die vrijkomt, de spanning, maar het is ook een gevaarlijke sport. De kans op een valpartij is groot en daarom ben ik goed beschermd met body protection rondom mijn bovenlichaam. Daarnaast draag ik bescherming voor de ellebogen en de handen, een helm en een speciale crossbroek. De baan waar we op rijden is een combinatie van leem en steentjes. De leem wordt uiteindelijk keihard en als je valt, komt dit overeen met een val op beton. We fietsen ca. 35 km per uur, dus je kunt hard terecht komen. Ik heb mijn schouder en mijn hand al eens gebroken en een hersenschudding gehad na een val. Maar veel verwondingen betreffen tegenwoordig een scheur in de milt of lever of zelfs een geperforeerde darm. Bij de val komt dan het stuur recht in de buik. Dergelijke verwondingen zijn mogelijk omdat officieel alleen de helm en de handschoenen verplicht zijn. Een completere bescherming zou waarschijnlijk veel zware ongelukken schelen."
Monique heeft al vanaf haar 14e jaar vele grote titels op zak, waaronder diverse provinciale kampioenschappen, het Nederlands Kampioen bij de Nederlandse Fietscross Federatie in 2014, 2015 en 2016 en het Nederlands Kampioenschap in 2016 bij de KNWU. Ze werd verder tweede op het Europees Kampioenschap in 2015, vijfde op het Europees Kampioenschap in 2016, tweede in 2016 in de eindstand van de Europese rondes en eerste in 2016 in de eindstand van de TopCompetitie (nationale wedstrijden). Haar doelen voor dit jaar zijn glashelder, de finale rijden voor het Nederlands Kampioenschap, het EK in Bordeaux en anderhalve week later het WK in Rock Hill, South Carolina, USA. Ze is zeker van haar start op het EK, maar om in Amerika te kunnen deelnemen, ontbreekt nog een deel van het benodigde geld. Ze wil graag in contact komen met sponsoren die het haar mogelijk maken om samen met haar vader naar Amerika af te reizen.
Wie Monique wil ondersteunen kan dit doen via haar website of via de directe link: www.talentboek.nl/donatiedoelen/88-wielrennen-bmx/774-het-europees-en-wereldkampioenschap-bmx-2017.html.


www.moniquebmx.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant