Berkelland pakt de gevolgen van bevolkingsafname op een positieve manier aan

Algemeen

Van bewustwording naar aanpak

BERKELLAND - In het jaar 2040 zal 1 op de 3 inwoners in Berkelland boven de 65 jaar zijn. Dat vergrijzing en ontgroening gevolgen hebben voor Berkelland begint bij steeds meer mensen door te dringen. De voortgangsrapportage demografische ontwikkelingen laat een beeld zien dat er in de afgelopen jaar een overstap is gemaakt van bewustwording naar een daadwerkelijke aanpak om de demografische ontwikkelingen op een positieve manier te begeleiden. Die overstap naar een actieve aanpak is op meerdere thema's te zien, onder andere op: wonen, zorg, economie en onderwijs.

Het aantal inwoners in Berkelland is sinds 2005 drie procent gedaald naar 44.200 inwoners. Ook de komende jaren zal deze daling verder doorzetten naar ongeveer 38.000 inwoners in 2040. In de komende jaren zal de groep 65-plussers sterk gaan stijgen. En in 2040 zal 1 op de 3 inwoners boven de 65 jaar zijn in Berkelland.

Daling aantal huishoudens
Het aantal huishoudens in Berkelland zal na 2020 gaan dalen met 7% van 18.500 naar 17.200 huishoudens. De huishoudensontwikkeling is vooral belangrijk voor de woningbouw, want voor elk type huishouden is een passende woning nodig. Tot 2040 zullen daardoor steeds meer woningen leeg komen te staan, omdat hier niet langer meer een huishouden voor is.

Van bewustwording naar aanpak
In de afgelopen jaren is er steeds meer bewustwording ontstaan rondom de gevolgen van de demografische ontwikkelingen. Steeds meer is er een beeld te zien van overstap van bewustwording naar een daadwerkelijke aanpak om de demografische ontwikkelingen op een positieve manier te begeleiden. Op meerdere terreinen vindt aanpak klaar, zo ook in het basisonderwijs en op het gebied van wonen en zorg:

Toekomst basisonderwijs
De daling van het aantal leerlingen in het primair onderwijs leidt voor een deel tot fusie of sluiting van scholen. In veel kernen in Berkelland wordt door schoolbesturen actief nagedacht over toekomst van het basisonderwijs, nu het aantal leerlingen flink aan het dalen.

Aanpak: wonen en zorg
In de toekomst zal de vraag voor plekken met dementie verder stijgen, voor de komende periode kan deze groei voor het grootste gedeelte ingepast worden binnen de bestaande intramurale zorg. Om te zorgen dat in elke kern voldoende aanbod is, is de gemeente een Regietafel Wonen en Zorg gestart waar zorgleveranciers, vastgoedeigenaren en gemeente aan tafel zitten. Samen zullen zij in 2017 een visie met uitgangspunten per kern ontwikkelen voor het afwegen (en stimuleren) van nieuwe woon-zorg initiatieven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant