Uitvaartverzorgster José Hummelink. Foto: Rob Weeber
Uitvaartverzorgster José Hummelink. Foto: Rob Weeber

José Hummelink 10 jaar uitvaartzorg

Algemeen

NEEDE - Het was geen roeping vanaf het eerste uur, maar 15 jaar geleden wees een beroepentest uit dat haar passie of in de maatschappelijke zorg of in de uitvaartzorg lag. José Hummelink werkte op dat moment als grafisch vormgeefster, maar kwam tot het besef dat daar haar hart niet lag.

Door Rob Weeber

Ze onderzocht de eerste optie, kwam echter ook wel een beetje tot haar eigen verrassing in de uitvaartvaartverzorging terecht. Een keuze die achteraf maatwerk bleek. Tijdens haar stage overleed haar moeder. De begeleiding en verwerking hiervan namen de laatste twijfels bij haar over de ingeslagen richting weg. Haar besluit stond net zo onherroepelijk vast als de dood zelf.

Afscheid is geen keuze, een persoonlijke uitvaart wel

Inmiddels is ze onder de naam José Hummelink Uitvaartzorg alweer tien jaar als zelfstandig ondernemer in de uitvaartbranche gevestigd. "Ik werkte in het begin vooral vanuit mijn gevoel", aldus José. "Het vak ondernemen moest ik nog leren. Maar inmiddels heb ik ook daarin mijn weg gevonden. Het vak uitvaartverzorger is zwaar. Je leeft zeker mee met de nabestaanden, maar je moet er tegelijkertijd voor zorgen dat je niet meelijdt. Het is gelukkig zelden dat ik het werk meeneem naar huis en als het een keer gebeurt, dan ga ik extra lang wandelen met de hond en verwerk het. Zo kennen veel Needenaren mij. De essentie van het vak ligt bij je eigen betrokkenheid, bij het wegnemen van de zorg voor de uitvaart. Alles moet voor de nabestaanden tot in de puntjes geregeld worden. Pas als ze die rust hebben en zien dat het goed komt, kunnen ze met een gerust hart aan het afscheid en het rouwproces beginnen. Het is een feit dat mensen mondiger worden en steeds meer vrijheid en inbreng willen bij de invulling van de uitvaart. Ik juich dat toe, want hoe persoonlijker het wordt, hoe beter het rouwproces nadien verloopt. Afscheid is geen keuze, een persoonlijke uitvaart wel."
Het werk maakt haar naar eigen zeggen rijk en dankbaar. Ze komt met veel verschillende geloven en culturen in aanraking en ieder kiest daarin zijn eigen weg. Haar status als kleine zelfstandige maakt het ook makkelijker om af te wijken van de standaard protocollen van de grote uitvaartondernemingen. Nieuwe ontwikkelingen binnen de branche kunnen zo sneller opgepakt worden. Bijvoorbeeld is er de laatste jaren veel meer aandacht tijdens het rouwproces voor de betrokken kinderen. Ook José schenkt hier veel aandacht aan door bijvoorbeeld een door de kinderen zelf versierde vlinder aan de overleden mee te geven. Maar al die nieuwe ontwikkelingen kennen ook een keerzijde. De uitvaartzorg is een volwassen industrie geworden en de kosten kunnen hoog oplopen. Zelf heeft ze geen voorkeur voor leveranciers, noch een commerciële binding met hen. Het liefst laat ze de nabestaanden zelf kiezen, maar als dat niet gaat, dan geeft ze een neutraal advies. De kosten voor een uitvaart zijn al hoog genoeg. Uitvaartverzorging is weliswaar een beroep met verdienmodel, maar de echte voldoening komt voor haar vanuit de waardering van de nabestaanden en daar hoort geen teleurstelling achteraf bij. Daarvoor zet ze graag haar kennis en passie in. Ieder sterfgeval is uniek en heeft verlies tot gevolg. Elke overledene laat iemand achter en dat feit kent voor haar geen gradaties. Voor meer informatie kan men bij José Hummelink terecht via 06-273 888 22 of www.uitvaartneede.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant