Berkelland wil leegstand gebouwen aanpakken

Algemeen

BERKELLAND - De demografische veranderingen in de Achterhoek brengen met zich mee, dat er in toenemende mate sprake zal zijn van leegstaand vastgoed in alle sectoren. Het gaat om bijvoorbeeld om winkels, boerderijen en kantoren. Hoe de gemeenten die leegstand gaan aanpakken, staat beschreven in het rapport 'Een integrale aanpak van leegstand in de Achterhoek'. Het doel van de serie maatregelen die hierin beschreven staan, is om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het woon-leefklimaat in de gemeenten te behouden.

Voor veel gebouwen geldt dat er niet of nauwelijks meer functies zijn. In deze notitie wordt een integrale aanpak van de (toekomstige) leegstand beschreven voor de komende drie jaar. Met dit rapport zetten de Achterhoekse gemeenten een belangrijke en gezamenlijke stap vanuit de overtuiging dat ze samen verder aan de slag moeten en dat de overheid aan zet is.

Wethouder Patricia Hoytink-Roubos: "Het oppakken van deze uitdaging kunnen we als gemeenten natuurlijk niet alleen. We vragen hierbij de hulp van inwoners, ondernemers, financiers, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen om ook een (hoofd)rol te nemen. Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk, maar wij hebben als overheid – naar de toekomst toe – een eigen verantwoordelijkheid. Zeker op het gebied van veiligheid, gezondheid en leefbaarheid."

Ingrijpende voorstellen
Samen willen de gemeenten met vastgoedeigenaren en andere betrokkenen de komende jaren op een integrale, gebiedsgerichte manier aan de slag om lokaal maatwerk te leveren in het voorkomen en terugdringen van leegstand.

Gezamenlijke overtuiging
Vorig jaar hebben de acht gemeenten een regionale ambtelijke werkgroep ingesteld die de problematiek in kaart moest brengen. Dat heeft geresulteerd in het rapport 'Een integrale aanpak van leegstand in de Achterhoek'. Het rapport wordt ter kennisname naar de gemeenteraad gestuurd. Met het geschetste beeld uit het rapport weten onder anderen inwoners, vastgoedeigenaren, ondernemers, organisaties waar ze aan toe zijn en kunnen ze initiatieven ontplooien. Daarnaast levert het rapport voor gemeenten ook een bijdrage in de lobby naar hogere overheden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant