Voorjaarsnota 2017: Mooi op koers

Algemeen

BERKELLAND - Het college van burgemeester en wethouders biedt de gemeenteraad de voorjaarsnota 2017 aan. De voorjaarsnota laat zien dat de gemeente in 2017 578.000 euro meer overhoudt dan in de begroting voor 2017 werd verwacht. De voordelen komen door hogere dividend opbrengsten en terugbetalingen van de Omgevingsdienst Achterhoek en de GGD. Van het voordelige resultaat wordt 515.000 euro in de reserve Herstructurering gestopt en bestemt de gemeente voor 63.000 euro voor de invoeringskosten van de Omgevingswet.

Wethouder Han Boer: "De voorjaarsnota laat zien dat we steeds dichter bij nul begroten en dat we financieel prima op koers liggen".

De voorjaarsnota geeft per activiteit die in de begroting is opgenomen een stand van zaken. Dit is nieuw ten opzichte van vorige jaren toen alleen afwijkingen werden vermeld. Over het algemeen ligt de gemeente goed op schema met de activiteiten die waren voorgenomen. Ook ziet het ernaar uit dat de transities budgetneutraal kunnen worden gerealiseerd en dat per saldo de bezuinigingsdoelstellingen gehaald gaan worden.

Nieuwe investeringen
In de voorjaarsnota zijn ook de wensen voor nieuwe investeringen en nieuw beleid opgenomen. In totaal wil Berkelland in 2018 voor 5,2 miljoen euro investeren. Dit past binnen de investeringsruimte die er in de begroting zit.

Belangrijkste voordelen in de voorjaarsnota
Voordelen • Extra dividend (€ 413.000). Zowel Alliander (€ 176.000), de BNG (€ 191.000) als Vitens (€ 46.000) keren meer dividend uit dan verwacht. Voordelig resultaat ODA (€ 136.500). De ODA heeft over 2016 een voordelig resultaat geboekt. Dit wordt teruggegeven aan de deelnemende gemeenten. Voordelig resultaat GGD (€ 42.000). De GGD heeft over 2016 een voordelig resultaat geboekt. Dit wordt teruggegeven aan de deelnemende gemeenten.

Voorjaarsnota in speciale webapp
De voorjaarsnota is net zoals de begroting 2017 voor iedereen makkelijk in te zien. De voorjaarsnota is namelijk gemaakt in een speciale webapp. Vorig jaar werd de begroting ook al in deze webapp gemaakt. Men kan de app vinden via https://berkelland.begrotingsapp.nl of door te klikken op de button 'Voorjaarsnota 2017' op de website www.gemeenteberkelland.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant