Bestuurslid GP Wouter Hermelink (l), voorzitter bestuur GP Hans Rosenbrand (r) en op het paard deelneemster Elke te Lintelo uit Neede . Foto: Rob Weeber
Bestuurslid GP Wouter Hermelink (l), voorzitter bestuur GP Hans Rosenbrand (r) en op het paard deelneemster Elke te Lintelo uit Neede . Foto: Rob Weeber

Grote Prijs van Berkelland 2017

Algemeen

NEEDE - Het woord Grand Prix klinkt wellicht te internationaal voor de elfde Grote Prijs (GP) van Berkelland, maar met zo'n 500 startende deelnemers zou het de term zeker mogen hebben. Qua aantal starts overtreft het zelfs de Bollert Brons. Traditioneel wordt in Neede met Hemelvaart de Grote Prijs van Berkelland gehouden, georganiseerd door De Pasruiters. Was het voorheen een meerdaags evenement dat qua deelname terugliep, sinds de concentratie op Hemelvaartsdag drie jaar geleden, neemt het aantal starters ieder jaar weer toe.

Door Rob Weeber

Wouter Hermelink en Kris de Bruin zijn twee van de zes bestuursleden van de GP. Samen met voorzitter Hans Rosenbrand, Petra Thuinte, Hendrik Florijn, Femke ter Horst en Natasja ten Brinke zijn ze al sinds november 2016 bezig met de voorbereidingen. "We willen ons ieder jaar weer verbeteren en dat vraag veel aandacht voor de organisatie", aldus Wouter. "Voor dit jaar hebben we besloten om het jachtparcours te vervangen door een andere opzet waarbij het niet alleen om het paard draait. Iedere ruiter heeft nu evenveel kansen om te winnen. Maar wat het precies wordt, houden we nog geheim. Verder hebben we een nieuwe bodem in de bak waar het springconcours wordt gehouden. De oude bak met zwaar zand is vervangen, iets wat zeker ook effect heeft gehad op het aantal aanmeldingen. Tegenwoordig haakt men sneller af bij een slechte ondergrond. De paarden zijn duur en de kans op een blessure is groter. Ten slotte kunnen we vermelden dat er voor de winnaar een prijs van 100 euro klaar ligt, zowel bij het springen als bij de dressuur."
Wie de Facebook pagina van het evenement bekijkt, ziet dat hij doelt op een zogenaamde Eb en Vloed bodem. Dit is een bodem waarin de waterhuishouding kan worden geregeld en daarmee de hardheid en gesteldheid van het zand (toplaag). Als het zand te diep is bijvoorbeeld, dan kan een paard last krijgen van de pezen. De dressuur wordt nog wel in het naastgelegen weiland verreden. Dit is niet helemaal egaal, maar in geval van nood kunnen de ruiters altijd nog noppen onder de hoeven bevestigen voor een betere grip, te vergelijken met spikes onder atletiekschoenen. De GP van Berkelland is dit jaar tevens een van de drie selectiewedstrijden voor het Gelders Kampioenschap. Wie mee wil dingen naar deelname aan het Gelders Kampioenschap moet op tenminste twee van de drie selectiewedstrijden voldoende punten halen.
De wedstrijden op Hemelvaartsdag zijn voor pony's en paarden in de B-ZZ klasse voor het springen en in de B-Z2 klassen voor de dressuur. Op de vrijdag na Hemelvaartsdag kan men oefenspringen en is er nog een aparte competitie voor 40+ die in totaal uit zes wedstrijden in Nederland en Duitsland bestaat. De eerste wedstrijd is in Neede. Men hoeft zich hier niet voor op te geven, maar kan zich op de dag zelf aanmelden. En wie geen paard heeft en/of geen behoefte heeft om er met Hemelvaart op te gaan zitten, die kan lekker rondlopen door het Strodorp of zich vermaken op de nieuwe beach achtige, open tribune. Deze is zeker ook bedoeld voor voorbijgangers die tijdens het fietsen of wandelen even halt willen houden bij de wedstrijden.
Op 26 mei is er vanaf 10.30 uur oefenspringen voor paarden en pony's en vanaf 17.30 uur het 40+ springen. Voor verdere informatie is er de Facebookpagina Grote Prijs van Berkelland die gedurende de donderdag steeds ververst wordt. Verder staat er informatie op de website.


www.pasruiters.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant