De toekomstige parkerplaats achter voormalig schildersbedrijf Kiffen met doorbraak naar Hagen. Foto Rob Stevens
De toekomstige parkerplaats achter voormalig schildersbedrijf Kiffen met doorbraak naar Hagen. Foto Rob Stevens

Er wordt begonnen aan de facelift van Eibergen

Algemeen

'Deze maand gaat de schop de grond in'

EIBERGEN - Het centrum van Eibergen. Jaren is er over gepraat wat er mee moet gebeuren. Vorig jaar waren de eerste presentaties. Nu is het dan zover. Wies Bol van de Taskforce Eibergen, een groep belanghebbenden, adviseurs, een makelaar en de gemeente: "Deze maand gaat de schop echt in de grond. Rond het centrum worden parkeervoorzieningen aangelegd. Dit is de eerste fase van een viertal, welke uiteindelijk hun afronding vinden in december 2020. Het aantal parkeerplaatsen op de Brink wordt in die laatste fase teruggebracht tot achttien. Dat biedt andere nieuwe mogelijkheden voor gebruik van het plein. De ruimte wordt anders ingericht, deels met nieuwe bestrating, nieuwe verlichting en nieuwe beplanting. Met de vrijkomende ruimte wordt het pleinkarakter als centrum van Eibergen verder versterkt. De hele beleving zal anders worden."

Door Rob Stevens

De vanuit de gemeente bij het project betrokken wethouder Han Boer vult Wies Bol aan. "Per saldo zal het aantal beschikbare parkeerplaatsen in het centrum overigens niet minder worden, er komen er zelfs dertig bij. Met een vergelijkbare loopafstand naar de Brink als nu. Achter de Jumbo, bij het voormalige pand van Kiffen en het ABN-gebouw worden nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd. Op de Hagen komt voor voetgangers een doorbraak naar parkeerplaats 'Kiffen'."

Blauwe zone
Een kwestie is de eventuele aanleg van een blauwe zone. Die zal er in eerste instantie niet komen. Er is onderzoek gedaan naar de huidige verkeersstromen in het centrum. Dat onderzoek zal worden herhaald als het centrum klaar is. Op basis van de dan gesignaleerde knelpunten zal worden beoordeeld of een blauwe zone alsnog gewenst is.
Voor het project is door de gemeente zes miljoen euro uitgetrokken. Een deel daarvan zal van de provincie moeten komen. Boer is optimistisch: "Er lopen meerdere aanvragen voor cofinanciering. Dat geld zal er komen daar ben ik van overtuigd. De verwachting is verder dat, met de herinrichting van het centrum, ondernemers zelf ook zullen gaan investeren in hun panden."
Het project is ter hand genomen in werkgroepen met elk een uit te werken deelproject. De werkgroepen ontfermden zich onder meer over de bewegwijzering in het dorp, de aanleg van een Berkelbeach, het gevelaanzicht in het centrum, verlichting, bestrating, verkeer en communicatie.
De fasering van de herinrichting is gekoppeld aan de indeling van het centrum in gebieden. Een aantal aanpassingen en werkzaamheden loopt daar min of meer autonoom doorheen. Van september 2017 tot oktober 2018 zijn de Grote Straat en de J.W Hagemanstraat aan de beurt, vervolgens van mei 2018 tot november 2019 de Grote Straat, Kerkstraat en de (kleine) Hagen en van april 2019 tot december 2020 in de eindfase van het project de Brink en de Kluiversgang. Ook verbetering van de verkeersstructuur en de waterhuishouding/riolering worden meteen meegenomen.
Tijdens de facelift is er een permanent punt van inloop waar mensen met hun vragen terecht kunnen. Bovendien zullen bij aanvang van weer een nieuwe fase van het project belanghebbenden worden uitgenodigd om hen daarover te informeren en mee te denken over, waar mogelijk, nog kleine aanpassingen. Eibergen heeft regionaal al een goede naam als aantrekkelijke winkelplaats. Dat kan met de uitvoering van het centrumplan alleen maar nog beter worden.

Vorig jaar werd het plan gepresenteerd. Foto: Archief Rob Stevens
Sfeerimpressie van de openbare ruimte rondom het ABN AMRO gebouw. Afbeelding: Sacon.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant