College zegt nieuw toetsingskader voor detailhandel toe aan raad

Algemeen

BERKELLAND - Maandag 23 mei vergaderde de raad van de gemeente Berkelland. Een van de agendapunten betrof een beraadslaging omtrent de verleende omgevingsvergunning voor een kachelbedrijf met showroom in het pand Nieuwstraat 63 in Eibergen. Het tot voor kort leegstaande pand waar eerder een aannemersbedrijf was gevestigd, ligt conform het besluit 'Eibergen Centrum 2011' buiten het zogenaamde winkelconcentratiegebied. Deze regeling bepaalt dat detailhandel alleen in de eerste ring, het aangewezen centrumgebied van het dorp gevestigd mag worden. De Nieuwstraat valt onder de zogenaamde tweede ring. De hamvraag derhalve was of het college met de toestemming voor uitbreiding met een showroomgedeelte met beperkte verkoop van producten niet in overtreding was, gelet op de bestaande regelgeving. Immers zuiver juridisch gezien valt een showroom onder detailhandel.

Door Rob Weeber

Na een eerder verzoek door de commissie Bezwaarschiften om het besluit te heroverwegen, kwam het college wederom tot dezelfde conclusie. Er heeft een zorgvuldige afweging plaatsgevonden op alle terreinen (winkelconcentratiebesluit, ondernemerschap, mogelijke leegstand, passende invulling in de buurt). Bijgevolg blijft het eerder genoemde besluit tot verlening van de omgevingsvergunning gehandhaafd. De vragen vanuit de verschillende fracties richting de verantwoordelijk CDA wethouder Patricia Hoytink, richtten zich onder meer op zaken als willekeur in toewijzingsbeleid, oplossingsgerichte redenatie, strijdigheid met het bestaande bestemmingsplan, onduidelijkheid met betrekking de verdeling 80% bedrijf en 20% showroom en handhaving van de regels met betrekking tot verkoop van producten.
Wethouder Hoytink verdedigde het college-standpunt met betrekking tot de kleine buitenplanse afwijking met het argument dat de hoofdvraag niet de aanvraag voor detailhandel betrof, maar de aanvraag voor een showroomuitbreiding die aanvullend op de bestaande en toegestane bedrijfsuitoefening is. Daarmee staat deze vorm van detailhandel voor het college niet gelijk aan die van de winkels in het aangewezen centrumgebied. Het gaat hier volgens Hoytink niet om de formeel juridische toetsing van het woord showroom, maar er is gekeken naar de geest van de wet van het woord detailhandel. Uiteraard is er wel geredeneerd vanuit de hoofdbestemming van het pand. Van belang is de juiste balans tussen doelmatigheid en rechtmatigheid. Bovendien is de verkoop gelimiteerd tot enkele aanvullende producten voor de kachels, zoals onderdelen. Daarmee komt volgens haar het besluit overeen met de bedoeling van het concentratiebesluit kernwinkelgebied. Om echter naar de toekomst toe geen nieuwe onduidelijkheden te creëren, zegde ze de raad toe dat het college met nieuw, generiek beleid zal komen in de vorm van een toetsingskader. Een dergelijk kader moet alle onduidelijkheden wegnemen bij toekomstige, soortgelijke beslissingen en de raad de mogelijkheid bieden de geboden onderbouwing objectief te controleren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant