Achterhoek vraagt aandacht voor verlies van natuur

Algemeen

Oproep om andere meetmethode toe te passen en zo flora en fauna beter te beschermen

BERKELLAND - In een brief aan de staatssecretaris van Economische zaken vragen de Achterhoekse plattelandsgemeenten, (agrarische) natuurverenigingen en LTO aandacht voor het verlies van natuur en uitkleding van het Achterhoekse coulissenlandschap. Sinds de invoering van de 'Regeling landbouwtelling en gecombineerde opgave' komen natuur, flora en fauna namelijk flink onder druk te staan.

Regeling landbouwtelling en gecombineerde opgave
De gecombineerde opgave is een jaarlijkse opgave voor agrarische ondernemers. Met de opgave geven zij gegevens door voor de Landbouwtelling en de mestwetgeving. Ook vragen zij op die manier uitbetaling aan van betalingsrechten en een aantal subsidies. Om te voorkomen dat natuur, flora en fauna hierdoor teveel belast worden, hebben agrariërs die een basisbetaling willen ontvangen, een vergroeningsverplichting.

Strakke begrenzing is moeilijk te meten vanaf een luchtfoto
Om te controleren of agrariërs ook voldoen aan de gestelde eisen van de 'Regeling landbouwtelling en gecombineerde opgave', wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd AAN bestand (deze kaart is gemaakt op basis van luchtfoto's). Deze AAN-kaarten geven echter een vertekend beeld. Zo wordt geen rekening gehouden met schaduwvlakken en overhangend groen.
Een bijkomend negatief effect van de meetmethode via luchtfoto's is dat agrariërs struiken en bomen aan de rand van het weiland veelvuldig gaan snoeien of zelfs verwijderen. Sloten worden gedempt en beplanting langs sloten wordt gerooid. Deze (groene) delen van het kadastrale perceel worden onttrokken aan de natuur waardoor landschapstypen vervagen en natuur, flora en fauna flink onder druk komen te staan.

Voorstel: gebruik voor het bepalen onder andere kadaster
De meetmethode die de Achterhoek voor de 'Regeling landbouwtelling en gecombineerde opgave' voorstelt, is om gebruik te maken van diverse kaarten, waaronder de kadastrale kaart. Dit leidt ertoe dat de natuur in onze buitengebieden niet onder druk komt te staan en er geen discussie kan ontstaan over de grootte van de percelen en de uiteindelijke toewijzing van inkomenstoeslag.

Lagere regeldruk, minder frustratie bij agrariërs en meer acceptatie
Wethouder Patricia Hoytink: "De door de Achterhoek voorgestelde aanpassingen kennen meerdere voordelen. Allereerst draagt het bij aan het terugdringen van de regeldruk met €2,5 miljard. Er is namelijk minder noodzaak voor controle. Ook neemt de bureaucratie af, omdat de percelen niet meer elk jaar opgemeten hoeven te worden. Wij durven als Achterhoek de stelling aan dat minder controledruk meer acceptatie van randbegroeiing en overgroei tot gevolg heeft. In plaats van een bewust of onbewust negatieve houding over natuurlijke begroeiing, ontstaat er een positievere houding en dat komt ten goede aan de groei van natuurlijke perceelranden en daarmee aan de flora en fauna. U begrijpt dat we dan ook graag in gesprek willen met de staatssecretaris om onze ideeën te bespreken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant