: Auteur Emiel ten Have. Foto: Rob Weeber
: Auteur Emiel ten Have. Foto: Rob Weeber

Emiel ten Have creëert Dan Darris

Algemeen

NEEDE - Needenaar Emiel ten Have heeft zijn eerste twee jeugdverhalen uitgegeven met de hoofdpersoon Dan Darris, detective voor al uw raadsels. De 16-jarige scholier, leerling van het Starink College in Lochem, deed zijn inspiratie vooral tijdens het fietsen naar school op en legde zijn gedachten vast op papier. Maar het zou pas definitieve vorm krijgen toen hij bij een vrije opdracht voor het vak Nederlands zijn proloog schreef. Toen het af was, zocht hij via het internet naar een uitgeverij voor debuterende schrijvers, met als gevolg dat zijn boek nu online te koop is.

Door Rob Weeber

Hij heeft een brede interesse en wil zich uiteindelijk niet beperken tot het genre detective. Ook avontuur en fantasy boeien hem. Maar voordat hij switcht, wil hij straks eerst nog zijn vier volgende verhalen over Dan Darris uitbrengen die al handgeschreven klaar liggen. Want hij schrijft eerst alles met de hand voordat hij het uittikt. De naam Dan Darris is een willekeurig gekozen Engelse naam, zodat hij er zeker van kon zijn dat niemand in Nederland zijn eigen naam terugzag in de titel.
Zijn eerste boek bestaat uit twee verhalen die verbinding met elkaar hebben. In het eerste boek krijgt Dan Darris van de burgemeester de opdracht om de identiteit te achterhalen van een groep jazz musici onder de naam Jazz-brothers. Iedere avond om 22.00 klinkt er jazz muziek door het stadje Hinsdale, maar niemand weet wie het zijn. Het is een legende. Een fragment:
"De klok sloeg 10 uur, Dan zag al 5 gestaltes op de daken staan. De eerste paar keren dat de klok sloeg, hoorde je niks bijzonders, maar na de vierde klokslag klonk er tussen de slagen een lage toon. Eerst tussen de klokslagen, daarna ook op de klokslagen. Het klonk als een hartslag van een mens. Als je je ogen dicht deed, dacht je dat het je eigen hartslag was. Nadat de klok niet meer sloeg, hoorde je ook verschil qua hoogte in de tonen. Daarna kwam een drumstel erbij, een op de bas en kort erna de hit-hat. Constant in hetzelfde tempo, alsof het de samentrekking van het hart was. Eerst de boezems met de kamers er achteraan. Daarna kwam de gitaar erbij, korte en wat hogere tonen waren hoorbaar. De tonen waren heel kort en subtiel, net de stroompjes van het zenuwstelsel. En als laatste vormden de piano en saxofoon de bloedsomloop, de melodie. Het leek of de muziek een groot mens was geworden."
In het tweede verhaal rijdt een auto steeds mensen aan, maar het blijkt dat de bestuurder niet de dader is. Ergens op de achtergrond is een mysterieuze kracht aanwezig die de auto bestuurt. In dit tweede verhaal wordt Dan Darris tezamen met twee agenten weer opgevoerd. Emiel is gek op Baantjes en de fantasy boeken van de Australische schrijver John Flanagan. Hij schreef De Grijze Jager en Broederband. Maar hij geeft wel aan dat de meeste hoofdpersonen uit zijn eigen verhalen pas tijdens het schrijven bedacht zijn. Het ligt voor de hand dat hij later schrijver wordt, maar muziek trekt hem ook erg aan. Zelf speelt hij saxofoon en houdt erg van Jazz. Toevallig?

Het boek 'Dan Darris, Privédetective voor al uw Raadsels' valt in de categorie jeugdboeken en is te verkrijgen via www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=7677. ISBN: 978-94-022-3600-2.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant