Bart Gussinklo gaat de Alpe d’Huez bedwingen. Foto: Rob Weeber
Bart Gussinklo gaat de Alpe d’Huez bedwingen. Foto: Rob Weeber

Pluimveehouder Gussinklo weer naar Alpe d'Huez

Algemeen

EIBERGEN - Het wordt komende maand de derde keer dat het Eibergse pluimveehoudergezin Gussinklo de Alpe d'Huez gaat bedwingen. In 2015 fietste Bart voor de eerste keer mee onder de vleugels van de organisatie BIG Callenge Alpe d'HuZes. De tweede keer, in 2016, deed zijn vrouw Maartje wandelend mee en nu fiets Bart weer omhoog. Het wordt een bijzondere editie bovendien, want niet alleen gaan de kinderen voor het eerst mee, maar ook heeft het gezin de week voor het evenement afscheid genomen van het pluimveebedrijf. Tijd om dit eerst te verwerken is er dus niet.

Door Rob Weeber

Veel deelnemers aan de Alpe d'HuZez hebben een sterfgeval als gevolg van kanker in de nabije kring meegemaakt, maar dit was niet het geval bij Bart Gussinklo. Via een bevriende pluimveehoudster werd hij gewezen op de BIG Challenge Alpe d'HuZez en dat raakte hem. "Ik was al langer naar een activiteit, een goed doel, op zoek waarmee ik iets voor een ander kon betekenen", aldus Bart Gussinklo. "Het verhaal van mijn collega-pluimveehouder kwam dan ook op het juiste moment. De BIG Challenge is in 2007 gestart vanuit de varkenssector. Varkens Boer Herman Houweling destijds had kanker en stelde zich ten doel om binnen drie maanden 100.000 euro op te halen voor het goede doel. Hij vond het bovendien belangrijk dat er tegenwicht werd geboden aan de veelal negatieve berichtgeving rondom de varkenshouderij. De sector staat midden in de maatschappij en heeft niets te verbergen. Zo ontstond de naam BIG Challenge, verwijzend naar de big. Uiteindelijk haalde hij 112.000 euro op in de drie maanden. Mooi is dat er nog steeds een uitdrukking bestaat die naar hem verwijst, 'Even een Hermannetje geven' een duwtje in de rug als iemand het moeilijk heeft tijdens de beklimming."

De BIG Challenge groep bestaat uit 220 man (vijftien teams) en heeft al 1 miljoen euro aan sponsorgeld opgehaald. Voor Gussinklo is het belangrijk dat ook de pluimveehouderij laat zien dat ze een normale sector zijn, waar niets te verbergen is. Op de meeste borden verschijnt wel eens een eitje en dat komt ergens vandaan. Op zaterdag 26 mei vertrekt het gezin naar Frankrijk. Dit keer gaan de kinderen mee. Eigenlijk wilde Bart en Maartje dit jaar niet meedoen. De kinderen konden tot nu toe niet mee en verbleven bij opa en oma. Daarom wilden ze nog een paar jaar wachten tot een volgende deelname, zodat ze wel meekonden. Maar door het afscheid van het bedrijf, werd besloten om dit jaar toch met het gehele gezin te gaan. Ze verblijven in een accommodatie op de top van de berg die geregeld is door BIG Challenge. Maar het mooiste volgens Maartje is de officiële entertainment post tussen bocht 3 en 4. De deelnemers zijn dan bijna boven en kunnen de steun voor het laatste stuk goed gebruiken.
Als het gezin weer terug is, kan men op 9 juni vanaf 16.00 uur de afscheidsreceptie bezoeken op het bedrijf aan de Borculoseweg 69 te Eibergen. Bart en Maartje willen vooral ook de trouwe klanten en zakenrelaties bedanken voor de jarenlange samenwerking. Wie een presentie wil meenemen, wordt verzocht dit te doen in de vorm van een gift aan het goede doel. Meer informatie kan men vinden op de actiepagina van Bart.


https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/bartgussinklo

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant