Een groep zwemmers van VAS BRENG in actie. Foto: Theo Huijskes
Een groep zwemmers van VAS BRENG in actie. Foto: Theo Huijskes

Open dag bij jubilerend VAS BRENG

Algemeen

Zwemmen voor mensen met een lichamelijke beperking

Door Theo Huijskes

GROENLO - De Vereniging voor Aangepast Sporten BRENG bestaat in 2018 40 jaar. Op weg naar het jubileumjaar wil deze in de gehele regio populaire club met onder andere een Open Dag haar visitekaartje afgeven. De uitnodiging hiervoor is gericht aan alle belangstellenden met een lichamelijke of andere beperking, die graag eens kennis willen maken met het in groepsverband uitoefenen van de zwemsport. De open Dag vindt plaats op zaterdag 10 juni in het subtropisch zwembad van Marveld Recreatie in Groenlo.

Het is zaterdag 27 mei wanneer in het zwembad van het Groenlose vakantiepark een grote groep leden van VAS BRENG met een grote dosis enthousiasme de zwemsport beoefent. Voorzitter Wilfried Hoitink kijkt vanaf de kant tevreden toe. "Dit is toch fantastisch om te zien. Wij hebben dit prachtige zwembad iedere zaterdagmorgen van 9.00 uur tot 10.00 uur ter beschikking voor alleen onze club. Alle voor deze doelgroep benodigde faciliteiten zijn aanwezig. Het enige wat wij graag willen, is een uitbreiding van het aantal leden. Op dit moment vermeldt onze ledenlijst circa 50 namen, maar op de Open Dag hopen wij belangstellenden uit de gehele regio te verwelkomen, die zich bij ons willen aansluiten. En dit laatste mag in eerste instantie ook voor enkele weken, gratis, bij wijze van proef. Mensen met een lichamelijke beperking maar ook zij die na een periode van ziekte aan het revalideren zijn, kunnen zich aansluiten bij een drietal doelgroepen, te weten watergymnastiek, wedstrijdzwemmen en recreatief zwemmen. En onze clubnaam BRENG zegt het al, iedereen komende uit Borculo, Ruurlo, Eibergen, Neede en Groenlo, maar ook uit Lichtenvoorde is bij ons van harte welkom!"

Oprichting in 1978
VAS BRENG werd in 1978 opgericht door wijlen Herman Weijers en Annie van Berkel uit Groenlo. Na eerst een vijftal jaren gebruik te hebben gemaakt van het zwembad in Neede, verhuisde men in 1983 naar het zwembad Papendijk in Groenlo om vervolgens dit bad in 2000 in te ruilen voor het nieuwe zwembad op Marveld Recreatie. Kende de vereniging voorheen ook nog de sportonderdelen zitvolleybal en tafeltennis, heden ten dage is alle aandacht gericht op de zwemsport en het 50+ gymclubje 'De Rekstok', dat wekelijks op de woensdagavond in Eibergen aan lichamelijke oefening de nodige aandacht besteedt.

Het huidige bestuur van VAS BRENG bestaat uit Wilfried Hoitink (voorzitter), José Bouwmeesters (secretaris), Koen Borgijink (penningmeester), alsmede Christien Emsbroek, Joke Kolkman en Annie Lutjenhuis (bestuursleden). Van hen maken Annie Lutjenhuis en Joke Kolkman, respectievelijk sedert 1981 en 1983, het langst deel uit van de vereniging. Dat VAS BRENG open staat voor alle leeftijden, bewijst wel het feit dat de maar kort geleden overleden Lenie ten Brinke uit Groenlo nog op 91-jarige leeftijd actief bij VAS BRENG de zwemsport beoefende.

Benodigde financiën
De club haalt zijn inkomsten uit de contributies, subsidie en de vergoedingen, die de leden incasseren voor hun diensten bij volksfeesten in Voor-Beltrum, zoals kermis en carnaval. "Iedereen voelt zich erg betrokken bij deze vereniging", vertelt Joke Kolkman. "Het is niet alleen de sportieve, maar ook de sociale inbreng, die de vereniging al bijna 40 jaar doet bestaan. En daarom hopen wij op zaterdag 10 juni ook op veel belangstelling. Om 9.45 uur staan dan de deuren van het Marveld-zwembad wagenwijd open. Wat daarbij niet onvermeld mag blijven, is dat belangstellende zwemmers ook hun vaste begeleiders mogen meenemen. Dat mag overigens niet alleen dan, maar ook wanneer dat gewenst of noodzakelijk is tijdens het wekelijkse zwemuurtje op de zaterdag. De leden betalen contributie, maar de begeleiders mogen gratis mee zwemmen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant