Nieuwe Gierzwaluwtil op het Raadhuisplein in Neede. Foto: Rob weeber
Nieuwe Gierzwaluwtil op het Raadhuisplein in Neede. Foto: Rob weeber

Gierzwaluwproject nadert voltooiing in Neede

Algemeen

NEEDE - Needenaar Geert Heetebrij draait er zeker niet omheen als het om het welzijn van de gierzwaluw gaat. Hij grijpt iedere nieuwbouw, renovatie en verbouwing aan om het welzijn van de beestjes te garanderen en het aantal nestplaatsen te vergroten. De naderende voltooiing van fase 3 van wijk De Berg in Neede laat mooi zien dat de roep om de gierzwaluw effect heeft gehad. Wie de wijk doorkruist ziet, al naar gelang het type woning, verschillende nestkasten, variërend van pannen, houten kasten aan de gevel en geïntegreerde nestkasten in de spouwmuur. Deze laatsten bestaan uit een kleine muuruitsparing op de koude kant waarachter in de spouw een nestkast is bevestigd. Later komt er nog een gierzwaluwtil in het nieuwe parkje aan de A. Buterstraat.

Door Rob Weeber

Het is mede dankzij de enthousiaste samenwerking met onder andere projectleider Bart Ruiterkamp van ProWonen en de betrokken uitvoerders van de bouwbedrijven, dat De Berg zijn locatie als 'Gierzwaluw(w)(r)ijk' kan bestendigen. Inmiddels telt de wijk zo'n 100 nestlocaties. Volgens Heetebrij zijn de zwaluwen allemaal lid van een kolonie die inmiddels door een groot deel van Neede verspreid zit. Een andere belangrijke locatie is het gebied rondom de Grote Kerk. Recent is tegenover de kerk een gierzwaluwtil gezet. Er zijn zelfs al gierzwaluwen gespot, maar gemiddeld duurt het zo'n 4 a 5 jaar voordat de beestjes zich definitief ergens nestelen. Het leuke aan de til is dat de kinderen er onder begeleiding in kunnen klimmen en via plexiglas broedende zwaluwen zouden kunnen zien.
Het blijft een beetje mysterieus waarom de beestjes voor een relatief korte periode de tocht van en naar Afrika ondernemen en zo'n 200 dagen in de lucht blijven. Feit is wel dat ze begin april naar Nederland terugkeren en hun oude nestplaats opzoeken. Niet voor niets dus, dat Heetebrij druk doende is om de nestgelegenheden in stand te houden. Deze liggen bij voorkeur in bebouwd gebied, vanwege de hogere temperatuur en dus de aanwezigheid van insecten. Er is weleens gemeten dat een gierzwaluw gemiddeld iedere zeven seconden een insect uit de lucht plukt. De jonge vogels en de niet broedende mannetjes verblijven praktisch de gehele dag in de lucht. Ook slapen doen ze daar. Tegen de avond vliegen ze even alle nestkasten in de buurt aan, zeggen gedag en vertrekken dan naar bepaalde locaties, zoals die boven het IJsselmeer. Daar vormen ze op grote hoogte een cirkel en zweven zo heel langzaam naar beneden totdat het ochtend is en ze weer terugkeren naar hun leefgebied.
Berkelland behoort volgens Heetebrij tot een van de gemeenten waar een grote populatie gierzwaluwen aanwezig is. We hebben in Neede dus vleermuizen en gierzwaluwen die beide gek op muggen zijn. Je vraag je af hoe het kan dat je überhaupt nog gestoken wordt in de zomer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant