Roelof Joosten van Friesland Campina (l) en Joris Groot Zevert proosten op de ingebruikname van de gasleiding. foto: Kyra Broshuis
Roelof Joosten van Friesland Campina (l) en Joris Groot Zevert proosten op de ingebruikname van de gasleiding. foto: Kyra Broshuis

Biogasleiding Groot Zevert - Friesland Campina in gebruik genomen

Algemeen

BELTRUM- Met een druk op de knop openen Joris Groot Zevert, directeur van Groot Zevert Vergisting en Roelof Joosten, CEO van Friesland Campina, de 5 kilometer lange gasleiding waardoor het biogas vanuit Beltrum naar de zuivelfabriek in Borculo wordt getransporteerd.

Door Kyra Broshuis

Het bruine goud
Voorafgaand aan de officiële handeling zijn er enkele sprekers die Groot Zevert en Friesland Campina komen feliciteren. Zo is er VVD-kamerlid Han ten Broeke die Groot Zevert complimenteert met hun vasthoudendheid. "Het heeft 9 jaar geduurd, dat lijkt misschien heel lang maar Den Haag heeft daar ongetwijfeld tussen gezeten. We hebben in Nederland veel meer van dit soort initiatieven nodig. Met mest, het bruine goud, is veel mogelijk, laten we dat verder ontwikkelen voor de circulaire economie die we allemaal nastreven." Hendrik Becker van het Duitse Fachverband Biogas zegt zich verbonden te voelen met Groot Zevert. "Ik heb sinds 2002 intensief contact met de familie en bedrijf en kan een boek schrijven over de afgelopen periode. Joris Groot Zevert past in het rijtje Al Gore, Leonardo Di Caprio en George Clooney; ze hebben een gemeenschappelijk doel: klimaatverbetering."

Moed en lef
CEO Roelof Joosten van Friesland Campina zegt dat het een prachtige dag is voor duurzaam Nederland. "Het is mooi om hier, samen met de derde generatie van de familie Groot Zevert, de opening van deze installatie te vieren. De Achterhoek heeft het! Dit project is heel belangrijk voor ons in verband met onze doelstellingen voor 2020. Wij als Friesland Campina willen betere voeding voor de wereld, een goede toekomst voor de boeren en letten op het klimaat. Daarbij hebben we goed gekeken naar wat we moeten doen op het gebied van CO2. De innovatieve aanpak in Borculo past perfect bij onze visie. De familie Groot Zevert laat zien dat het kan, ze hebben moed en lef getoond. De aanpak en werkwijze van Groot Zevert hebben we in de toekomst hard nodig, we willen duurzaam groeien."

Groene Mineralen Centrale
Voor de nieuwe installatie van Groot Zevert is internationale belangstelling en ook bij de officiële opening is er een grote opkomst. Na de symbolische druk op de knop krijgen de genodigden een prachtig filmpje te zien van de route die het biogas aflegt van de installatie bij Groot Zevert tot aan de fabriek van Friesland Campina in Borculo in een unieke 1 op 1 gasleiding. De plannen van Groot Zevert reiken echter verder. Nog dit jaar wordt een start gemaakt met de realisatie van de Groene Mineralen Centrale. Hier wordt het geproduceerde digestaat verder behandeld zodat er fosfaatarme organische stof overblijft. De rest is schoon water.

Verrassing
Tijdens de open dag op zaterdag komen veel belangstellenden een kijkje nemen bij de biogasinstallatie. Het is voor velen een verrassing dat er zo'n groot en modern bedrijf gevestigd is op de voormalige vuilnisbelt. Vanaf de weg is er namelijk niets van het bedrijf te zien. Groot Zevert Vergisting produceert jaarlijks 11 miljoen kuub groen gas. Daarvan gaat 8 miljoen, via een eigen gasleiding, naar Friesland Campina in Borculo. De overige 3 miljoen verwerkt Groot Zevert zelf en de groene stroom die daaruit voortkomt, wordt geleverd aan het elektriciteitsnet.

Met Groot Zevert Vergisting heeft Beltrum een bijzonder innovatief bedrijf binnen haar grenzen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant