Ouders doen mee met freerunning. Foto: PR
Ouders doen mee met freerunning. Foto: PR

Jubileum ODIVAL gevierd met gepast feestje

Algemeen

EIBERGEN - De gymnastiekvereniging ODIVAL in Eibergen bestaat 90 jaar. Als moment van oprichting is de datum van de oudste van de twee in 1975 gefuseerde verenigingen aangehouden: E.G.V. (Eibergse Gymnastiek Vereniging) en D.E.S. (Door Eendracht Sterk). Fusies kwamen toen nog niet zo heel veel voor. De beide fusiepartners waren eigenlijk hun tijd ver vooruit. Het samengaan verliep geruisloos. E.G.V. werd 28 januari 1927 opgericht, negentig jaar geleden. Zaterdag 25 juni wordt dat met een gepast feestje gevierd in het Openluchttheater Eibergen.

Door Rob Stevens

De voorzitter van ODIVAL is Annie Harmsen. Annie: "ODIVAL staat voor Ontspanning Door Inspanning Voor Alle Leden. Voor al die leden hebben we de zaterdag een mooi programma samengesteld. Van 14.00 tot 17.00 uur is er een programma voor leden tot achttien jaar. Elke discipline heeft daarvoor een uitvoering ingestudeerd die dan gedemonstreerd zal worden voor de andere leden en geïnteresseerden. In de voorverkoop kosten de kaarten hiervoor 3,50 euro en aan de kassa vijf euro. De voorverkoop loopt al goed, dat is een goed teken. Onze jeugdige leden worden die middag getrakteerd op een schepijsje, wat te drinken en een gezonde snack. Daarna is er een besloten programma voor de volwassenen waarin de BBQ een prominente plaats inneemt."
Er was een tijd dat vrijwel elke basisschool leerling 'op de gymnastiek zat'. Het was een basissport. Je begon ermee en ging pas op latere leeftijd andere (bal)sporten doen. Met het toenemend aanbod van sportactiviteiten is dat nu minder het geval. Maar toch, de gymnastiek staat nog altijd hoog in de top-10 van grootste sportbonden. ODIVAL heeft momenteel zo'n 650 leden. Daaronder zijn ook een aantal 80-plussers. Het grootste deel van de leden zit vooral in de groep tot achttien - en boven de veertig jaar. Er zijn twee periodes geweest dat de vereniging zelfs boven de achthonderd leden uit kwam. De klassieke gymnastiek en het turnen heeft zich deels verplaatst naar een moderner meer eigentijds aanbod met disciplines als aerobics, steps, allerlei dansstijlen, fit op muziek, freerunning, senioren-actief, ski-conditietraining en trampolinespringen. Met name het dansen is erg populair. Op dit onderdeel vallen ODIVAL-deelnemers elk jaar op het NK wel in de prijzen.
Het jubileumfeest is in het Openluchttheater. Lid en oud bestuurslid van ODIVAL Ton Schepers vertelt dat er nog steeds uitsparingen in de koepel in het theater te zien zijn. Die zijn er aangebracht bij het vorige jubileum, veertig jaar geleden. In die uitsparingen werden de toestellen vastgezet die werden gebruikt voor de demonstraties toen. Ton: "Leuk dat zowel ODIVAL als het Openluchttheater er na al die jaren beide nog zijn. En dat beide het goed doen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant