De kweekkas werd onthuld. Foto: Gerda Kruidenier
De kweekkas werd onthuld. Foto: Gerda Kruidenier

Komkommers uit eigen kas

Algemeen

EIBERGEN - In de tuintjes achter de Meidoornstraat, midden in de wijk in Eibergen, zijn elke woensdag- en zaterdagmiddag kinderen te vinden die druk zijn met het onderhouden van hun eigen tuintje. Kinderen in de leeftijd van tussen de 7 en 12 jaar oud. Elk tuintje is voorzien van een naambordje van het kindje dat het betreffende perceeltje onderhoud. Kinderen zijn vrij in wat ze willen aanplanten, alles is er dan ook te vinden. Het is een initiatief van de Stichting jeugdtuin Eibergen dat nu al een aantal jaren succesvol verloopt. Woensdag werd een spiksplinternieuwe eigen kweekkas in gebruik genomen.

Door Rob Stevens

Het gaat hier om een project waarin letterlijk alles om de kinderen draait. Die zijn ook wekelijks in hun tuintje te vinden. Gerrit Weevers is secretaris van de jeugdtuin en begeleidt de kinderen bij hun werkzaamheden in het tuintje, samen met voorzitter Bert van de Berg. De kinderen kweken zelf vanaf het vroege voorjaar hun plantje vanuit een zaadje op. Momenteel wordt er druk geschoffeld en vooral gesproeid! De tijd van het oogsten is aangebroken.
Woensdag werd een eigen kweekkas in gebruik genomen. Ideaal voor het planten en kiemen van de zaadjes. De kas is aangeschaft van een gift van het Oranje Fonds die daarmee dit initiatief ondersteunt. Het Oranje Fonds geeft financiële steun aan sociale projecten die bijdragen aan sociale cohesie en participatie. Mede dankzij deze steun ontmoeten mensen elkaar of vinden ze een plek in de maatschappij.
De kweekkas was voor die gelegenheid geheel ingepakt met een grote strik eromheen. Fenne Pit en Dees Beutelink hadden, als winnaar van een kleurwedstrijd, de eer de kas te onthullen. Onder luid applaus werd het omhulsel verwijderd. Er werd getrakteerd op schijven komkommer, al van eigen kweek uit de kas. In het overblijf hutje midden op het perceel, waar in de winter ook creatieve activiteiten worden georganiseerd, werden de kinderen getrakteerd op een hapje en drankje. Ouders konden de tuintjes van hun kinderen bezichtigen.
Een van de gasten was een leerkracht van de nabijgelegen wijkschool 'Op den Esch'. Deze opperde het idee de jeugdtuin ook te gebruiken voor praktijklessen over de wijze waarop planten groeien. De jeugdtuin zou daarmee nog meer onderdeel worden van de buurt waar kinderen een aparte vorm van vertier hebben, dicht bij de natuur. De kinderboerderij aan de Venneslatweg in Eibergen maakt sinds een aantal jaren, op een stuk grond dat in bruikleen is van de heer Kruidenier, ook deel uit van de stichting. Hier verzorgen en knuffelen kinderen elke woensdagmiddag met konijnen, cavia's, ganzen, eenden en kippen.

De kas was ingepakt en er zat een grote strik omheen. Foto: Gerda Kruidenier

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant