Foto: AchterhoekFoto.nl/Henk ter Horst
Foto: AchterhoekFoto.nl/Henk ter Horst

Quo-fans krijgen wat ze willen

Algemeen

Undercovertent eert voor tiende keer de betere pop en rock

Door Eric Klop

LICHTENVOORDE - Muziek staat bij de Zwarte Cross traditiegetrouw hoog in het vaandel. Ook dit jaar weer. Mega-acts als Golden Earring en Guus Meeuwis kregen op voorhand al de handjes op elkaar, terwijl daarnaast aanstormend talent zich voor een gigantisch publiek mocht bewijzen. En dan waren er nog de tributebands, inmiddels evenzeer een traditie waarvoor speciaal de Undercovertent is opgezet.

De tiende editie, een lustrum dus. De driedaagse line-up van formaties die hun helden zingend en spelend een warm hart toedragen liegt er dan ook niet om. Op het programma staan onder andere Red Hot Chili Pepers, Metalica, Queens of the Stone Age, The Doors, Dire Straits, George Michael, Diana Ross, The Who, AC/DC en voor de fijnproevers Muse, Led Zeppelin en last but not least The Electric Light Orchestra. Status Quo ontbreekt evenmin. Op initiatief van superfan Hendrik Jan Lovink passeren vrijdagmiddag tal van klassiekers de revue. De stampvolle tent stampt luidkeels mee. Als 'Cohen' het laatste lied aankondigt klinkt uit tientallen kelen 'Whatever you want'. Het publiek krijgt wat het wil. Maar 'we want more' blijkt vier minuten later teveel gevraagd. Je kunt omwille van het strakke tijdschema niet álles willen.

Kim Bierdorp, - what's in a name -, staat vooraan. Ze komt uit Zaandam en was van twaalf tot twaalf actief voor een beveiligingsbedrijf. Nu heeft ze tot het volgende moment dat de klok twaalf slaat tijd voor zichzelf. Kim is 35 en vond de Quo altijd al wel leuk. Waar zij zich straks te ruste legt is ongewis. "De camping is vol", zegt de Zaanse beteuterd. "Maar de covers van Status Quo geven mij voorlopig de nodige energie." Dat geldt voor veel meer bezoekers.

De 57-jarige Ernst Janssen uit Arnhem is van jongs af aan al hartstochtelijk fan. Als tiener werd hij gegrepen door hits als 'Down Down' en 'Roll over lay down'. De melodieuze meesterwerkjes op basis van drie akkoorden lieten Ernst nooit meer los. Hij was er tien jaar geleden bij toen Status Quo in hoogst eigen personen op de Zwarte Cross van de partij was. "Het origineel keert na het overlijden van Rick Parfitt nooit weerom", zegt hij met enige dramatiek. "Maar wat Hendrik Jan met zijn mannen hier doen, biedt een prima alternatief. Genieten!"

Liefhebbers van Lenny Kravitz komen drie kwartier later eveneens volop aan hun trekken. Onder leiding van Ben Kribben, bassist bij Van Dik Hout, covert zanger/gitarist Sander Geurts de Amerikaanse rocker dat het een lust is. Geen hit ontbreekt. Nee, een imitatie is het geenszins. Hoewel Geurts zijn haar draagt met een artistiek Kravitz-knotje wijkt z'n stem en groove teveel af om kans te maken tijdens de Soundmix Show. Hier klinkt slechts liefde voor de betere pop- en rockmuziek. En daar is het in de Undercovertent nou net om te doen. Al tien jaar lang,

Hendrik Jan Lovink en zijn mannen in actie in de Undercovertent. Foto: Eric Klop
Hendrik Jan Lovink en zijn mannen in actie in de Undercovertent. Foto: Eric Klop
Foto: AchterhoekFoto.nl/Henk ter Horst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant