Een deel van de Oudestraat. Foto: Rob Weeber
Een deel van de Oudestraat. Foto: Rob Weeber

Oudestraat in Neede onder de loep

Algemeen

NEEDE - Het is een bekend thema, de toekomst van de Oudestraat in Neede. De geluiden zijn niet altijd even positief, maar als je je echt verdiept in het thema, dan is het zeker niet alleen kommer en kwel en wordt er wel degelijk nagedacht over en gewerkt aan een leefbaar centrum.

Door Rob Weeber

De kwestie Oudestraat moet eigenlijk breder worden gezien. De tijd dat alle panden door winkeliers werden bezet, is geweest en algemeen wordt aangenomen dat deze niet of in ieder geval zeer moeizaam terugkomt, zo is de Ondernemersvereniging Neede van mening. "Tegelijkertijd echter moeten we de bestaande winkeliers koesteren en er gezamenlijk voor zorgen dat er bestaansrecht voor die groep blijft. En dus wordt er vanuit de OVN (Ondernemersvereniging Neede) druk gelobbyd bij de betrokkenen. De combinatie wonen en winkelen door middel van een aanpassing van de bestemmingsplannen voor de Oudestraat lijkt een goede stap."

De lobby van de OVN heeft inmiddels geresulteerd in een taskforce, bestaande uit vertegenwoordigers van de OVN, gemeente en pandeigenaren, die zich sterk maakt voor een goede visie op de toekomstige leefbaarheid van het dorp in het algemeen en een adequaat voorzieningenniveau van de winkelstraat in het bijzonder. Het college van B & W heeft op verzoek van de raad recent ingestemd met het maken van een analyse en plan van aanpak over de vraag hoe we in heel Berkelland het vertrek van inwoners naar buurgemeenten kunnen voorkomen. Vraag en aanbod van woningen moeten beter op elkaar afgestemd worden en maatregelen als het wijzigen van winkel- in woonbestemming moet opnieuw worden afgewogen. Zo kan leegstand van panden mogelijk tegengegaan worden, terwijl tegelijkertijd het centrum bewoond en bewoonbaar blijft.

Verder loopt er een onderzoek naar de veiligheid van de Oudestraat, onder meer naar het plaveisel en de centrale afwatering. Het is bovendien een vrij smalle straat en kent drie groepen verkeersdeelnemers, auto's, fietsers en voetgangers. Eveneens heeft de gemeente een onderzoek lopen dat vooral gericht is op de visie van de pandeigenaren. Neede kent een diversiteit aan pandeigenaren, wat het nemen van unanieme beslissingen soms in de weg staat. Volgens de OVN is de stemming onder de winkeliers gematigd positief. De laatste jaren hebben ook jongere ondernemers het aangedurfd om in Neede te ondernemen. Deze ontwikkeling moet versterkt worden, zo vindt de OVN. "Wonen en winkelen gaan prima samen in Neede, maar het vergt andere keuzes dan tot nu toe gemaakt. Maar gelukkig staan de neuzen dezelfde kant op."
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant