Een dak vol zonnepanelen. Foto: PR
Een dak vol zonnepanelen. Foto: PR

Start energieopwekkingssysteem van coöperatie De ZONders

'Na één informatieavond hadden we het benodigde minimum aantal deelnemers'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Als er in Beltrum plannen gesmeed worden dan is dat niet impulsief maar goed doordacht en onderbouwd. En geen half werk. De mouwen worden dan opgestroopt. Het resultaat, een grote draagkracht vanuit de eigen Beltrumse gemeenschap. "We zijn gestart en kunnen nu zeggen dat het ons gelukt is," begint Arjen Heutinck. "Na één informatieavond hadden we het benodigde minimum aantal deelnemers van 50 gezinnen. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Berkelland middels het gratis ter beschikking stellen van het dak van de sporthal en een stuk ondersteuning, zowel op het gebied van kennis als ook een financiële ondersteuning, die onontbeerlijk is voor een project van deze omvang. Daarnaast werd er vol gas gegeven om provinciale subsidie te verkrijgen. Ook dit is gelukt."

Extra dak
Ondertussen meldden zich echter steeds meer Beltrummers om ook deel te nemen aan het energieproject. In een mum van tijd was de dekking van het dak van de sporthal met zonnepanelen echter al rond. "Om iedereen een kans te geven zijn we op zoek gegaan naar een tweede dak. Hiervoor hebben we onder andere Bouwbedrijf Hoffman gepolst. Daar was men direct enthousiast. Het is een perfecte vorm van samenwerking, waaruit nogmaals blijkt dat lokale initiatieven met MKB-bedrijven goed werkt, geboren vanuit de gedachte dat er een win-win situatie ontstaat. Beltrum doet op deze manier ook iets terug voor de bedrijven in plaats van bij ieder evenement het handje ophouden," glimlacht Heutinck tevreden. "Maar," vult Heutinck direct aan, "hiermee zijn we er nog niet. Om het postcoderoosproject goed op te zetten, hebben we een coöperatie opgericht, genaamd Energiecoöperatie de ZONders. Deze bestaat momenteel uit de aangemelde leden voor het postcodeproject. Deze coöperatie heeft een bankrekening nodig en dient goed verzekerd te zijn. En waar kun je dan beter terecht in Beltrum als bij Scharenborg. Ook hier hebben we de win-win formule opgezocht en gevonden. Iedereen blij."

Officiële opening
De start van het energieopwekkingsysteem, zondag 20 augustus, 15.00 uur, staat dan ook niet alleen in het teken van het realiseren van de zonnedaken maar ook in het teken van deze, volgens Heutinck en vele Beltrummers, unieke samenwerkingsverbanden die Beltrum nodig heeft in verband met de leefbaarheid en een prettig woon-, werk- en leefklimaat in het eigen dorp. Aan de officiële opening van het postcoderoos project 'De ZONders' wordt vanzelfsprekend een speciaal tintje gegeven. Iedereen die het project een warm hart toe draagt of geïnteresseerd is, wordt van harte uitgenodigd bij deze heuglijke gebeurtenis aanwezig te zijn. Het is wethoudster Joke Pot, van de gemeente Berkelland, die de openingshandeling zal verrichten.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//ib.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwseibergenneede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=700,715,716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//ib.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwseibergenneede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=700,715,716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>