Marie de Gruil Brouwer/de Koning met burgemeester. Foto Rob Stevens
Marie de Gruil Brouwer/de Koning met burgemeester. Foto Rob Stevens

Marie Gruil de Brouwer oudste van Eibergen

Algemeen

Felicitaties voor 103-jarige

Door Rob Stevens

EIBERGEN - Marie de Gruil Brouwer - de Koning mag zich de oudste inwoner van Eibergen noemen met haar 103 jaar. Acht augustus bereikte ze die leeftijd. Het is een goed gebruik dat de burgemeester jarigen van die leeftijd persoonlijk komt feliciteren, mits ze daar prijs op stellen. Marie heeft sinds ze honderd werd Joost van Oostrum elk jaar op bezoek gehad. Als vanzelf stelde ze zijn komst ook deze keer weer op prijs. De burgemeester was echter op haar verjaardag op vakantie. En dus vond die gebeurtenis pas afgelopen woensdag plaats in Woonzorgcentrum De Meergaarden in Eibergen. Joost van Oostrum overhandigde haar de voor dergelijke gelegenheden gebruikelijk bos met bloemen met felicitaties namens de gemeente. Marie: "Wat een mooie bos! Heel erg bedankt."

Het feest was met de familie al eerder gevierd bij Café Prinsen in Haarlo. Omdat men daar over een speeltuin beschikt die zeer in de smaak valt van Marie's kleinkinderen. Marie komt oorspronkelijk uit Haastrecht, vlakbij Gouda. Ze heeft ook, met haar man Johan, nog in Oegstgeest gewoond voordat ze naar het oosten van het land verhuisden. Beiden kenden die streek van het land omdat ze in Delden een stacaravan hadden. In 1984 verhuisden ze naar Neede. Haar man Johan met wie ze 70 jaar getrouwd is geweest en architect van beroep, was toen als gepensioneerd. Marie heeft haar honderdste verjaardag nog in Neede gevierd, het jaar erop in De Meergaarden in Eibergen. Marie vertelt dat ze nooit iets met de stad heeft gehad. Toen haar zus naar den Haag verhuisde vond ze dat vreselijk voor haar. Haar oudste zoon Hans vertelt dat het wel grappig is dat de drie zonen en dochter van Marie en Hans via allerlei omzwervingen door het land uiteindelijk allemaal ook hier in de streek zijn komen wonen.
Marie is nog scherp van geest. Als zich in het gezelschap rond haar een gesprek ontspint luister ze met een brede lach en knikt ze soms instemmend. De burgemeester herinnert zich nog het gesprek over politiek dat ze vorig jaar hadden. Zoon Hans: "Ze komt uit een sterk geslacht. Haar vader werd 98." De jongste zoon Fred oppert dat ze dan misschien niet de oudste van Berkelland is maar naar alle waarschijnlijkheid wel de oudste zonder bril. Meer dan tweeduizend Nederlanders zijn overigens honderd jaar of ouder, 320 mannen en 1905 vrouwen. Dit aantal neemt ras toe. Berkelland heeft acht honderdjarigen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant