Zonnepanelen geplaatst op het dak van de gemeente in 2015. Foto Rob Stevens
Zonnepanelen geplaatst op het dak van de gemeente in 2015. Foto Rob Stevens

Berkelland koploper met zonnestroom

Algemeen

BERKELLAND - De inzet van de gemeente Berkelland is in het jaar 2030 energieneutraal te zijn. De gemeente en haar inwoners moeten dan in de eigen energiebehoefte voorzien. Jaarlijks monitort de gemeente hoe de vlag er bij hangt. De gemeente geeft bij monde van wethouder Joke Pot in ieder geval aan dat ze op koers ligt. Maar dat wil niet zeggen dat er niet nog de nodige stappen gezet moeten worden.

Door Rob Stevens

We lichten een aantal elementen uit het rapport. Met driekwart van de genoemde aspecten in het Energie Uitvoerings Programma (EUP) is een start gemaakt. Er zijn belangrijke randvoorwaarden gerealiseerd die besparing en duurzame opwekking van stroom en elektriciteit stimuleren. Ruim zevenhonderd woningeigenaren hebben inmiddels geïnvesteerd in woningisolatie en zonnepanelen. Met 7,5 van de 100 inwoners zijn we koploper in Nederland als het gaat om het opwekken van stroom. Verder zijn er meer dan zestig collectieve projecten gaande in Borculo, Beltrum en Eibergen. In Eibergen gaat bijvoorbeeld een energie-coöperatie van start met zonnepanelen op de Huve. Middels zogenaamde energiescans tracht men in het bedrijfsleven te komen tot energiebesparing en het effectief opwekken van energie. In Ruurlo hebben zich hiervoor 35 van de zestig bedrijven aangemeld. De gemeente zelf onderzoekt alle gemeentelijke gebouwen met scans om te kijken waar nog energie verbeterende maatregelen mogelijk zijn. Het gemeentelijke wagenpark wordt op duurzaam uitgebreid. Energie-slurpende lantaarnpalen worden vervangen.
Van de doelstelling om in 2019 een derde van de woningen en bedrijven energieneutraal te maken is per 1 januari 2017 een kwart gehaald op het gebied van elektriciteitsbesparing en –opwekking en bijna zeventig procent als het gaat om gasbesparing en duurzame (bio)gasopwekking. Joke Pot: "Er staat ons dus nog wat te doen tot 2019. Voor de besparing en opwekking van elektriciteit, vooral bij gebouwen en instellingen, moet er nog een tandje bij. Wat belangrijk is dat je wel ziet dat de bewustwording wel op gang komt."
Er is nu ook de mogelijkheid gezamenlijk, dus als buurt, vereniging, stichting, etc., collectief subsidie aan te vragen voor concrete plannen die leiden tot 33% energiebesparing en/of duurzame energie opwekken op een locatie, bijvoorbeeld: restwarmteprojecten, windturbines, isolatie, zonnedaken, energieopslag, etc.. Per initiatief wordt maximaal 50% van de kosten gesubsidieerd tot een maximum van 10.000 euro. Het collectief dient zelf ook minimaal 50% te investeren. De gemeente kan overigens ook anders dan financieel ondersteuning bieden met bijvoorbeeld inhoudelijke support of door het leggen van contacten met andere relevante partijen. De subsidieaanvraag kan dan het sluitstuk zijn van een traject in samenwerking met de gemeente.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant