Johanna Locht (m) en Riet Tuinte (r) met hun Granny Squares dekens. Links Janny Hoenink, oprichtster Handwerkgroep 'De Bezige Bij'. Foto: Rob Weeber
Johanna Locht (m) en Riet Tuinte (r) met hun Granny Squares dekens. Links Janny Hoenink, oprichtster Handwerkgroep 'De Bezige Bij'. Foto: Rob Weeber

Wereldrecordpoging haken in de maak

Algemeen

EIBERGEN - Handwerken is helemaal in en het aantal clubjes dat aanhaakt bij de trend breidt dan ook gestaag uit. Janny Hoenink heeft sinds maart van dit jaar een handwerkclubje in De Huve in Eibergen opgezet, gewoon omdat er nog niets was. Intussen zitten acht dames iedere donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur bij elkaar en beleven veel plezier aan het handwerken en aan de gezelligheid onderling. De een breidt bijvoorbeeld sokken en de ander haakt poppenkleertjes of babymutsjes. Het werken met wol is geen verplichting. Ook andere activiteiten, zoals het maken van 3D kaarten, behoren tot de categorie 'handwerk'.

Door Rob Weeber

Als een van de vele handwerkclubs zijn de dames aangehaakt bij de wereldrecordpoging Granny Squares haken, die vierkante lapjes die in de jaren zeventig tot beddensprei werden verbonden. Het idee voor de recordpoging komt uit Leeuwarden, van Esmeralda de Vries. In het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele hoofdstad van Europa 2018 met het thema iepen mienskip (open gemeenschap) bedacht zij de wereldrecordpoging. De bedoeling is in 2018 een equivalent van zes voetbalvelden aan gehaakte dekens met elkaar te hebben verbonden. Een deken meet 1,40 bij 2 meter en bevat 280 vierkante lapjes van 10 x 10 cm. In totaal bedraagt het oppervlak straks 10.000 dekens, ofwel 28.000 m2. Het huidige record in het Guiness Book of Records staat op 8.000 dekens.
Vanuit de club zijn er twee dames die een deken hebben gebreid, Johanna Locht en Riet Tuinte. De ene deken is bont en de ander meer pastelkleurig, maar beide voldoen aan de afmetingen en worden eerdaags naar een centraal punt gestuurd om mee te helpen de recordpoging binnen te halen.
De vraag is natuurlijk waar al dat materiaal vandaan komt. "Iedereen in verantwoordelijk voor zijn eigen materiaal," begint Janny Hoenink. "Soms krijgen we een schenking van oude restanten, maar vaak kopen we ook zelf in. Bij de kringloopwinkel bijvoorbeeld of de goedkope discounters. De wol is daar dan ook snel uitverkocht. Handwerken is populair geworden."
Wie het leuk vindt kan zich aansluiten. Er zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie is ook te vinden op de Facebookpagina: Handwerkgroep 'De Bezig Bij'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant