Echtpaar Van de Wetering–Van Doorn met burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber
Echtpaar Van de Wetering–Van Doorn met burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber

Dick en Gré vieren diamanten huwelijk

Algemeen

NEEDE - Dick (1930) en Gré (1936) van de Wetering-Van Doorn komen beide uit de buurt van Utrecht en kennen elkaar al meer dan 65 jaar. Afgelopen week vierde het paar hun 60-jarig huwelijk en ontvingen ze de felicitaties van de burgemeester.

Door Rob Weeber

Gé was 15 jaar toen zij Dick leerde kennen. Hij lag toen als dienstplichtige gelegerd in Soesterberg. Dick ging in 1953 als loketmedewerker van de NS in Delft aan de slag. Al na twee jaar werd hij als buitendienstmedewerker en perronopzichter overgeplaatst naar Den Haag Hollands Spoor. Op 21 augustus 1957, na ruim vijf jaar verkering, traden ze in het huwelijk en trokken bij haar ouders in. 1,5 jaar later kregen ze hun eerste nieuwbouwwoning toegewezen. Na de komst van het eerste kind verhuisden ze naar een grotere woning, wat ze daarna nog drie keer herhaalden. In totaal hebben ze 14 jaar in Den Haag gewoond. De onregelmatige werktijden echter braken Dick op en hij stapte over naar een instructeursfunctie. In 1972 wilden ze een koopwoning, maar Den Haag was te duur. Het moest wel een stad met een station zijn en bereisbaar vanuit Den Haag. Het werd Roosendaal, een uur treinen vanuit Den Haag. Daar hebben ze dertig jaar gewoond. Uiteindelijk verlieten ze Roosendaal en woonden de laatst vijf jaar voor de pensionering van Dick in Leiden, waar hij een chefsfunctie aanvaard had. Daarna besloten ze na een vakantie in de Achterhoek te hebben doorgebracht, dat hier hun volgende bestemming lag. Helemaal vreemd was de Achterhoek niet. Dick had tijdens de oorlog een half jaar in de Achterhoek doorgebracht en zijn vader had als timmerman meegewerkt aan de herbouw van Borculo na de stormramp. Vader overleed echter al toen Dick nog maar twee jaar was. Sinds 2003 wonen ze naar voller tevredenheid in Neede.
Dick is altijd zeer geïnteresseerd geweest in de genealogie van zijn familie en besteedt veel tijd aan zijn hobby. Tijdens zijn werkzame leven heeft hij zo'n 40 jaar bestuursfuncties gehad, onder meer in de vakbond (PCOB) en de kerk (PKN).
Gré is zeer creatief en had interesse in het modevak. Maar de huwelijkse status destijds verhinderde een betaalde werkkring. Toen ze eenmaal in Roosendaal woonden, behaalde ze naast haar gezinsleven in de avonduren het mulodiploma en nam een kantoorbaan. Zij is zeer begaafd op handwerkgebied en heeft thuis onder meer een grote collectie borduurwerk hangen. Daarnaast zingt zij al vele jaren bij het koor Jubilate en is lid van Vrouwen van nu.
Het geheim van een goed huwelijk volgens beide zit in de verstandhouding onderling en de ruimte die je elkaar moet geven. Verder is het belangrijk dat je elkaar in voor- en tegenspoed bijstaat. Het echtpaar heeft vier kinderen, twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant