Wat moet je zonder jam!
Wat moet je zonder jam!

27e Needse Jammarkt enorm feest

Algemeen

NEEDE - Het kan ook bijna niet anders. Al die zomerse vruchten in een potje moeten wel een voorbode voor goed weer zijn. Al 27 jaar organiseert de Stichting Nationale Jammarkt Neede een bruisend jamfeest en bijna ieder jaar spelen de weergoden een gunstige rol. Zo ook afgelopen woensdag 23 augustus, toen de talloze bezoekers zich onder een stralend zonnetje door de twee winkelstraten wurmden om al het moois te aanschouwen wat de markt te bieden heeft.

Door Rob Weeber

Maar het was niet alleen jam en chutney wat de belangstelling had. Na de informele opening door wethouder Patricia Hoytink-Roubos ging de markt officieel van start door de openingsverklaring van de kersverse 23e Jamkoningin Priscilla Duin. Zij volgde Ramona van der Ende op, Jamkoningin 2016. De inhuldiging ging gepaard met de witte ganzen uit Gelselaar, dieren, waarmee Priscilla zich erg verbonden voelt.

Weer terug dit jaar was het onderdeel jamworstelen. Na acht jaar afwezigheid zette Café De Ruif het weer op het programma. De organisatie van het evenement stond zelf ook op de markt en verkocht unieke schorten met de tekst 'om je vingers bij af te likken'. Daarnaast was er een remake van de oude vruchtenkwartetspel uit de 30er jaren gemaakt, uit de tijd dat de jamfabriek nog in Neede stond. Bakker Stroet had een heus BMX parcours naast zijn zaak aangelegd, waarop onder meer de in Neede wonende wereldkampioen 2015 Monique van der Valk startte. Verder stond de jamkampioen 2016 weer op de markt met zijn pruimen-chocolade-walnotenjam. De organisatie is geen kleinigheid, maar in goede handen van voorzitter Hans Niessink en de leden Wilma Schelfer, Inus Westhoff, Han Dieperink, Karin ter Braak, Yvonne Leppink, Arno Hondelink, Gerrit Bruntink en Nathalie Vijlbrief. Op naar 2018.

Foto's: Rob Weeber

Jamstand van de Werkgroep Integratie Neede (WIN)
Jamkoningin 2017 Priscilla Duin (m) met voorzitter Han Niessink (l) en  Jamkoningin 2016 Ramon van der Ende
Jamworstelen met deelneemsters Kim (r) en Melanie
Jammarktmeester Gerrit Bruntink
Topdrukte in de winkelstraten van Neede
Winnaar beste jam 2016, A & E Gourmet uit Rotterdam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant