Het collectief Diversity met vooraan in het midden de burgemeesters Joost van Oostrum (l) en Ralph Brodel van Sudern. Foto: Ton Kolkman
Het collectief Diversity met vooraan in het midden de burgemeesters Joost van Oostrum (l) en Ralph Brodel van Sudern. Foto: Ton Kolkman

Burgemeester Van Oostrum bezoekt kunsttentoonstelling in Sudern

Algemeen

BERKELLAND - Onder de naam collectief Diversity houden 10 kunstenaars uit Gelderland en Overijssel, waarvan vijf uit Berkelland, van 6 augustus tot en met 24 september een tentoonstelling in de Stadtgalerie van de Duitse plaats Sudern (Sauerland) onder de naam "Nederland trifft/ontmoet Sauerland". Het collectief treedt voor het eerst naar buiten met elkaar. Aanleiding was (de voortzetting van) het Cultuur- en Erfgoedpact dat acht Achterhoekse gemeenten met elkaar sloten in april van dit jaar. De bedoeling is om de Achterhoekse regio ook op cultureel gebied op de kaart te zetten. De Stichting Achterhoek Toerisme presenteerde bovendien een variëteit aan Achterhoekse streekproducten tijdens de vernissage op 6 augustus, welke werd geopend door wethouder Joke Pot-Klumper tezamen met de plaatsvervangend burgemeester van Sudern Jürgen ter Braak.

Door Rob Weeber

Ook burgemeester Joost van Oostrum was uitgenodigd. Hij hield op 3 september een discussie met zijn tot dan toe onbekende Duitse evenknie Ralph Brodel over de vraag of cultuur grenzen slechten en verbinding tot stand brengen kan. Alleen de avond ervoor was er tijdens een diner gelegenheid geweest om elkaar wat beter te leren kennen. De discussie op zondag werd geleid door de Ruurlose kunstenares Heleen Posthumus. Ze zette stevig in met de stelling dat cultuur alleen maar geld kost en niets oplevert. Beide heren erkenden het belang van kunst, maar in het perspectief van toegenomen regeldruk en krimpende budgetten moet er naar creatieve oplossingen gezocht worden. Verder kwam de vraag of muziek en beeldende kunst de migratie tussen mensen met een verschillende culturele achtergrond kunnen bevorderen; kunst als taal zonder woorden. Beide heren zagen wel degelijk de verbindende kracht van muziek, beeldende kunst en theater in. Van Oostrum wees op een gewenste uitbreiding van het aantal uren instrumentaal muziekonderwijs in zijn gemeente. Brodel zag duidelijk de integratie bevorderende werking van cultuur bij 'mensen op de vlucht'. Tenslotte wilde Posthumus de mening weten omtrent een mogelijk vervolg op de eerste, kleine 'cultuurbrug' die tussen beide gemeenten werd geslagen. Van Oostrum toonde zich een groot voorstander van het organiseren van een tegenbezoek.
In het weekend van 3 september was het ook nog eens Stadtfest, waarbij allerlei creatieve activiteiten werden georganiseerd. Kinderen bijvoorbeeld moesten aan de hand van een detailkaartje het corresponderende kunstwerk in de Stadgalerie opzoeken. Aan het eind van de dag werden kleine, Achterhoekse prijsjes uitgereikt, zoals kleine kunstwerkjes, kunstboekjes, sleutelhangers met Beltrumse klompjes, Achterhoek-pennen en blocnootjes. Als dank voor de ontvangst, bood burgemeester Van Oostrum Ralph Brodel een ingelijst kunstwerk van Berkelland aan (geschilderd door de aanwezige Chris Overbeeke). Verder kreeg Brodel een tas vol Achterhoekse streekproducten mee. Van Oostrum en Posthumus ontvingen een boek over ereburger en beroemd beeldhouwer Johannes Dröge. Hij was zelf aanwezig, ondanks zijn 86 jaar, en signeerde ter plekke het boek. Namens de aanwezige kunstenaars overhandigde Heleen Posthumus de burgemeesters elk een klein kunstwerk van Vincent Geels en keramiek-rozen van Martha Hooijschuur. Na afloop van de plechtigheid was er gelegenheid tot een hapje en drankje en een gesprek met de kunstenaars. Rosé met bubbels uit het Montferland en Achterhoekse kazen met chutney en worst werden geserveerd.
De reacties op de tentoonstelling zijn tot nu toe lovend. Werken zijn er te zien van Jeanne en André te Dorsthorst, Jetty van Well, Chris Overbeeke, Jo Huijsman, Heleen Posthumus, Adri Langbroek, Martha en Benno Hooijschuur en Vincent Geels. De tentoonstelling wordt gehouden in de Stadtgalerie van Sudern en duurt tot en met 24 september, de dag van de Duitse verkiezingen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant