Ellen van Bruggen van Bureau ZOM. Foto: Rob Weeber
Ellen van Bruggen van Bureau ZOM. Foto: Rob Weeber

Bureau Zom opent kinderkledingwinkel HandZome

Algemeen

NEEDE - Ellen van Bruggen richtte in 2009 Bureau ZOM op. ZOM staat voor Zorg op Maat, zorg die verleend wordt aan kinderen, jongvolwassenen en ouders die te maken hebben met een aangeboren hersenletsel, zoals autisme en diverse gedragsproblematiek. Doel van de hulpverlening is een dagbesteding te bieden die cliënten individueel of in groepsproces begeleidt in hun sociale ontwikkeling en zelfrespect.

Door Rob Weeber

Inmiddels vinden 22 cliënten in de leeftijd van 8 tot 21 jaar onderdak bij Bureau ZOM. Maar ondanks de mogelijkheden die er voor de doelgroep bestaan, is Ellen van Bruggen van mening dat het onvoldoende is. Dus opent zij op zaterdag 30 september onder de naam HandZome een kledingwinkel in Neede. Opzet is kinderen verder te begeleiden in hun sociale ontwikkeling en te ondersteunen in hun uitstroomproces naar werk.
"Het is een mooi en dankbaar vak dat ik heb", begin Ellen, "maar ik zie dat met name kinderen vanaf 18 jaar meer begeleiding nodig hebben dan ze (kunnen) krijgen. Feitelijk stopt het leerproces na de schoolopleiding, terwijl het juist dan begint. Ook zij moeten op hun eigen niveau en binnen hun eigen mogelijkheden kunnen participeren in de maatschappij, maar waar is ook dat zo'n begeleidingsproces heel veel geduld, kennis en individuele aandacht vergt. Dat is in een niet 'zorgomgeving', bijvoorbeeld in een gewone winkel, moeilijk te bieden. Daarom heb ik het plan gemaakt om een kledingwinkel te openen met zowel nieuwe als tweedehands kleding. Daarin leer in mijn cliënten sociale vaardigheden. Sociale vaardigheden zijn essentieel om te kunnen functioneren in de maatschappij. Bijvoorbeeld laat ik zien hoe je een klant aanspreekt als deze de winkel binnenkomt. Een ander belangrijk punt is aanpassingsvermogen. Je moet ook bereid zijn om naast de leuke dingen de minder leuke dingen te doen, zoals het afwassen van de koffiekopjes."
De collectie bestaat uit vier vaste merken en is samen met de cliënten bij de groothandel uitgezocht. Het betreft kinderkleding in de maten 92 tot en met 156. Later wil ze hieraan nog babykleertjes en grotere maten toevoegen. Het grootste deel van de collectie betreft nieuwe merkkleding, maar een deel is ook tweedehands merkkleding. Naast tweedehands kleding biedt HandZome ook tweedehands schoenen. Iedereen die gebruikte (en bruikbare) merkkleding dan wel schoenen inlevert, krijgt een 50% deal. De prijzen van alle kleding zullen onder het gebruikelijke winkelniveau liggen en Ellen heeft verder bedongen dat zij vrij is om naar eigen inzicht acties te voeren. Naast de kleding en schoenen heeft zij met andere winkeliers een shop-in-shop model ontwikkeld. (School)tassen rugzakken, kastjes en etherische oliën op homeopathische basis zullen het assortiment versterken. De samenwerking verlaagt niet alleen de risico's voor alle partijen, maar zorgt ook voor een welkome en sfeervolle invulling van de winkel die een redelijke omvang heeft.
Zaterdag 30 september om 10.00 uur wordt de winkel officieel geopend. Er zullen die dag allerlei leuke acties voor de kinderen zijn. Bovendien krijgen de eerste vijf klanten die vanaf 50 euro besteden een rugzak van Retour cadeau. Ook wordt die dag de nieuwe naam van de winkel, alsmede de winnares die hem heeft bedacht, onthuld. Een prijsvraagactie leverde 88 namen op, naast 67 postinzendingen. Daaruit is de nieuwe naam gekozen. De winkel is gesitueerd aan de Oudestraat 48 te Neede. Voor meer informatie kan men terecht op de Facebookpagina's: HandZome kinderkleding Neede en Bureau Zom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant