Mensen met ademhalingsproblemen kunnen gratis mondharmonicales krijgen. Foto: PR
Mensen met ademhalingsproblemen kunnen gratis mondharmonicales krijgen. Foto: PR

Mondharmonicales voor mensen met ademhalingsproblemen

Algemeen

NEEDE - In oktober 2017 starten in Neede weer gratis mondharmonicalessen voor mensen met ademhalingsproblemen.

Wie ademhalingsproblemen heeft, zoals COPD, longkanker en de ziekte van Parkinson, is wellicht gebaat bij mondharmonicaspelen. De ervaringen zijn dat de controle en kracht van de ademhaling door mondharmonicaspelen toenemen.

De mondharmonica is het enige instrument waarop in- en uitademend wordt gespeeld. Terwijl muziek wordt gemaakt, worden spelenderwijs ademhalingsoefeningen gedaan.
Kennis van het notenschrift is niet noodzakelijk omdat de muziek wordt genoteerd in een combinatie van noten en cijfers. Deze cijfers verwijzen naar de corresponderende nummers boven de kanalen van de mondharmonica.
Doorgaans wordt er wekelijks les gegeven waarbij naast de gezondheid de gezelligheid een grote rol speelt. Samen worden er gezellige liedjes gespeeld die men ook thuis met begeleidingsmuziek kan oefenen. Men ontmoet bij de lessen lotgenoten die op den duur lief en leed met elkaar delen.

Muziek maken is ook een uitdagende taak voor de hersenen. Het maakt het brein fitter en beter in staat zich aan te passen aan het ouder worden. Het mondharmonica spelen gebeurt op een diatonische C-mondharmonica. Belangstellenden kunnen meer informatie krijgen voor de aanschaf van een instrument.

In Nederland wordt op dit moment op 18 locaties gratis mondharmonica les aangeboden aan personen met ademhalingsproblemen. Eén van die locaties is de Olde Mölle in Neede. In oktober wordt er bij de Olde Mölle eerst een proefles en een voorlichting gegeven. Belangstellenden kunnen een mail sturen naar Longpatienten@Gmail.com. De mondharmonicalessen voor de beginnersgroep zullen worden gegeven op donderdag van 11.30 tot 13.00 uur. Op dit moment wordt er bij de Olde Mölle op de donderdagmiddag (13.15 - 14.45 uur) al mondharmonica les gegeven.


www.MHTNederland.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant