Gerard Uwland en Diana Abbink bekijken de eerste delen van 'Met Eigen Woorden'. Foto: Lydia ter Welle
Gerard Uwland en Diana Abbink bekijken de eerste delen van 'Met Eigen Woorden'. Foto: Lydia ter Welle

Honderdste met Dialect op de Koffie

Algemeen

Zestigjarige Dialectkring presenteert Met Eigen Woorden deel 3

ACHTERHOEK – Op zondag 1 oktober is de honderdste editie van Met Dialect op de Koffie, bij herberg Erve Kots in Lievelde. Organisator van de dialectbijeenkomsten is de Dialectkring Achterhook en Liemers, die de jubileumeditie aangrijpt om deel 3 van 'Met Eigen Woorden' te presenteren. De bijeenkomst is van 11.00 tot 13.00 uur, en de entree voor deze ochtend is tien euro, inclusief twee keer koffie of thee.

Door Lydia ter Welle

Begin dit jaar bestond de Dialectkring zestig jaar. Oorspronkelijk begonnen als een kringetje van dialectschrijvers, is de Dialectkring uitgegroeid tot een nog steeds groeiende club, met leden die de streektaal een warm hart toedragen. Voorzitter Diana Abbink en secretaris Gerard Uwland zijn twee van de bestuursleden die – met veel plezier – de talloze activiteiten van de Dialectkring organiseren.

Levend houden
"We willen het dialect levend houden, in woord en geschrift. Dat doen we door heel diverse activiteiten, waarbij de streektal centraal staat. Variërend van de dialectmorgens, vier keer per jaar, de Dialectdag, de Midwinteraovend, ons muziekfestival Plat Gespöld, de Boekenweek en de verkiezing van het beste boek over de streek dan wel in de streektaal. We hebben op landgoed Kotmans het Schrieverspad, waar we jaarlijks bomen planten, opgedragen aan iemand met verdienste voor het dialect en de streekcultuur. Nieuw is onze 'spreakerslieste': een lijst van mensen die op verzoek in de streektaal komen spreken, om verhalen te vertellen of voor te lezen en over de streektaal en –cultuur te vertellen", vertelt Diana Abbink. Ze vervolgt: "Dankzij onze goede banden met het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) is er wat geld beschikbaar om projecten te ontwikkelen om de streektaal onder de aandacht te brengen, ook bij de jeugd. Zo hebben we het blad Wiesneus ontwikkeld, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Donald Duck, maar dan in de streektaal. Dat wordt volgend voor jaar op diverse scholen gepresenteerd." Daarnaast verzorgt de Dialectkring ook workshops schrijven. "Over de techniek van het schrijven, het opbouwen van een verhaal, en daarnaast ook met aandacht voor schrijven in de streektaal", aldus Diana.

Groeiende belangstelling
Diana Abbink is blij met de groeiende en brede belangstelling voor de streektaal. "Woorden in de streektaal komen dichterbij. Dat is een gevoelsmatige kwestie. Het is ook bewezen dat iemand die tweetalig opgroeit, een beter taalgevoel ontwikkelt. Dat geldt dus ook voor opgroeien met de streektaal naast het Nederlands. Ook jongeren zie ik, tot mijn genoegen, de streektaal weer meer gebruiken. Er was een tijd waarin dat niet gebeurde: men keek neer op gebruik van dialect. Maar laten we vooral niet vergeten dat het Nedersaksisch, onze streektaal, veel en veel ouder is dan wat we nu als ABN beschouwen. Het is zelfs zo dat het ABN afstamt van het Nedersaksisch, onze streektaal. Natuurlijk hoeft niet iedereen de hele dag 'plat te praoten', maar het is belangrijk om te beseffen het soms beter is om de streektaal te gebruiken. En dat het goed voor het taalgevoel is als een kind opgroeit met zowel de streektaal als met Nederlands."

Met Eigen Woorden
Op de honderdste Met Dialect op de Koffie wordt deel drie van Met Eigen Woorden gepresenteerd. Die serie boekjes is een initiatief van wijlen Henk Krosenbrink. Deel 1 gaat over het schrijven in de streektaal in de periode 1600-1900, deel 2 bestrijkt de periode 1900-1950 en deel 3 – waarvoor Henk Krosenbrink de eerste opzet al maakte - gaat over de periode 1950-2000. In het naslagwerk, samengesteld door D.J. ten Hoopen en H. Lettink, staan 63 streektaalschrijvers en wordt uitgegeven door uitgeverij Fagus uit IJzerlo, in samenwerking met de Henk Krosenbrink Stichting. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt door Hans Keuper. Het boek is deze morgen te koop voor 19,95 euro. Na de boekpresentatie zorgen Hans Keuper (Boh Foi Toch) en Ferdi Joly (ex-Normaal- en ex-Boh Foi Toch-gitarist) samen voor een sfeervolle invulling van de honderdste aflevering van Met dialect op de koffie. Zowel leden als niet-leden zijn welkom op deze dialectmorgen.

Frans Roes, pater M. Reinders en Riek Beskers, toen de Dialectkring nog 'Schrieverskring' was. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant