Een impressie van de Land- en Kunstmarkt. Foto: PR
Een impressie van de Land- en Kunstmarkt. Foto: PR

Goed bezochte Land- en Kunstmarkt krijgt vervolg

Algemeen

WINTERSWIJK-WOOLD - Op zondag 1 oktober 2017 vindt er weer een Land- en Kunstmarkt plaats bij Berenschot's Watermolen. Deze nieuwe fair werd in april dit jaar voor het eerst gehouden. Kenmerkend is de aandacht voor lokale ambacht en de landelijke producten, die erg in de smaak vallen bij het publiek.

Door Bram Beckmans

Van 11.00 tot 17.00 uur wordt er weer grote drukte verwacht op het molenplein rondom de 365 jaar oude watermolen aan de Wooldseweg. Met bijna vijftig kraampjes die heeft de organisatie voor iedereen weer wat te bieden, vertelt vijfde generatie Berenschot en organisator Wineke Buunk: "De fantastische vakmensen die wij mogen verwelkomen komen bijna allemaal uit de streek en hebben echt een passie voor hun vak of ambacht. Je kijkt je ogen uit. Houtbewerking, verschillende schilderstijlen, sierraden, zilverwerk, glaskunst en textiele producten zoals sjaals, gequilte jasjes en leerbewerking, je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het tegen op 1 oktober."

Lokale ambacht altijd populair
Sinds 2002 worden er regelmatig markten georganiseerd door de Stichting Berenschot's Mölle, dat op deze manier de eeuwenoude watermolen onder de aandacht brengt. De Kunstmarkt is inmiddels bekend in binnen- en buitenland, maar de Land– en Kunstmarkt werd pas dit jaar in het leven geroepen. Buunk vertelt hoe dit tot stand kwam: "Tijdens de 13e editie van de Kunstmarkt in juli 2016 ontdekten wij een wens bij onze gasten. Onze bezoekers wilden ook meer aandacht voor streekgebonden producten, gecombineerd met kunst. Samen met mijn ouders (Tineke en Willem Buunk, red.) en mijn partner Joost zag ik een grote kans. Zo hielden wij in april van dit jaar de eerste editie, een werkelijk succes, de kunstenaars en vakmensen waren tevreden en verwelkomden gasten uit alle uithoeken van het land."

Genieten van delicatessen
Op de Land- en Kunstmarkt zijn er naast de vele kunst ook talloze lekkernijen uit de regio verkrijgbaar. "Ambachtelijke mosterd, honing, beschuit, karamel, chocolade, handgemaakte nougat, koekjes en bakmixen, er valt genoeg te proeven en ontdekken. Dat proef je ook wel terug", vertelt Buunk. Die wederom keuzes moest maken bij de invulling van de kraampjes: "De lekkernijen uit de regio doen het altijd goed en passen ook goed bij wat wij graag zien op onze locatie. We zitten hier middenin Nationaal Landschap Winterswijk, in een van de mooiste stukjes natuur. Het is daarom belangrijk dat alle kraampjes en hun producten of kunstuiting bijdragen aan de gemoedelijke sfeer die wij voor ogen hebben. En dat is niet bij alle verzoeken die wij krijgen het geval, soms moeten we helaas een 'nee' verkopen."

Entree via de Klandermansweg
Berenschot's Watermolen is gelegen aan de Wooldseweg 74, maar de Land- en Kunstmarkt is beter te bereiken via de Klandermansweg. Voor auto's zijn er op zondag 1 oktober voldoende gratis parkeerplekken. Ook is het terras van Restaurant Berenschot's Watermolen gewoon geopend en is er dus mogelijkheid voor een hapje en drankje tijdens de fair. De entree tot het terrein is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant